Malatya’da çarşı projesi depremin izlerini siliyor

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle büyük yıkıma uğrayan Malatya'da, çarşı projesi kapsamında yeni iş yerleri ve konutların yapımına başlandı ve bu yapılar hızla...

Malatya’da çarşı projesi depremin izlerini siliyor
Yayınlama: 27.05.2024
Düzenleme: 27.05.2024 15:33
A+
A-

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle büyük yıkıma uğrayan Malatya’da, çarşı projesi kapsamında yeni iş yerleri ve konutların yapımına başlandı ve bu yapılar hızla yükseliyor.

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Malatya’da özellikle kent merkezinde büyük hasara yol açtı. Yaklaşık 20 bin iş yerinin yıkıldığı ve bazılarının ağır hasar aldığı kent merkezinde, yapımına başlanan yeni iş yerleri ve konutlar için Emlak Konut çalışma yürütüyor.

Zemininden su çıkan bölgeye iş yeri ve konut yapılabilmesi için kazıklar çakılarak güçlendirilen çarşı merkezinde inşaatlar hızla yükselmeye başladı. Yüksek katlı yapıların yer almayacağı bu alanda, zemin artı iki, üç ve dört katlı bloklar bulunacak.

Toplamda 5 bin 74 bağımsız birimin inşa edileceği çarşı projesinde, çoğunlukla iş yerleri ve ofisler yer alacak. Ancak bölgede daha önce konutlar bulunması ve burada ikamet eden vatandaşların memnuniyetinin gözetilmesi amacıyla 560 konut da yapılacak. Bu şekilde, bölgede yaşayan vatandaşların ihtiyaçları da karşılanmış olacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, yaptığı açıklamada, Emlak Konut tarafından gerçekleştirilen Malatya Çarşı Projesi’nin 156 dönüm alanda ve 416 bin metrekare inşaat alanında devam ettiğini belirtti.

Başer, projede 99 blok bulunacağını ve binaların yapımının yaklaşık 150 iş makinesi ve 600 işçiyle sürdürüldüğünü ifade ederek şunları söyledi:

“İnşaat tamamlandığında 5 bin 74 bağımsız bölüm üretilmesi planlanıyor. Projeler zamanla değişebiliyor, bu nedenle rakamlarda da değişiklik olabiliyor. Alana 12 bin 600 fore kazığın 9 bine yakını çakılmış durumda. Sözleşmeye göre inşaatların bitim tarihi Mart 2025, ancak inşaatlar ve adalar tamamlandıkça teslimat yapmayı planlıyoruz. Bu yıl sonunda teslimat yapmayı hedefliyoruz.”

Başer, çalışmalarda tarihi dokuya özen gösterildiğini ve çok özel projeler üretildiğini vurgulayarak, “Kentsel Dönüşüm Başkanlığımız bu konuda hassas davrandı. Ayrıca camiler, Yeni Cami, Çınarlı Camisi ve Kiğılı Camisi restorasyon ve yerinde yapım suretiyle yenilenecek. Söğütlü Camisi de aynı şekilde inşa edilecek. Çok güzel bir mimari projeyle çarşımız ortaya çıkacak.” dedi.

İl genelinde 44 rezerv alanda çalışmalar devam ediyor

Başer, çarşı projesinin yanı sıra diğer belirlenen rezerv alanlarla ilgili de bilgi vererek şunları kaydetti:

“Çarşı projesinin dışında Malatya’da Çavuşoğlu, Saray, Akkent ve Yakınca’da 4 etap olmak üzere toplam 7 etapta inşaatlar başlamış durumda. Ayrıca, Zaviye’de 10 etap, Yeşilevler ve Tandoğan Mahallesi’nin projeleri onaylandı ve ihale aşamasına geldi.

Yakın zamanda ihaleleri yapılarak inşaatlara başlanacak.

Şu anda Malatya genelinde, Doğanşehir, Akçadağ ve Darende ilçeleri dahil olmak üzere, toplam 44 rezerv alanda projeler yürütülüyor.”

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.