Dünyanın en derin mavi deliği! Bilim insanları dibine ulaşamadı bile! İşte şahane görüntüler

Dünyanın en derin mavi deliği Meksika’da keşfedildi. Devasa uçurum deniz seviyesinin en az 380 metre altına kadar uzanıyor ve bilim insanları henüz bunun dibine ulaşamadı. İşte Meksika’da keşfedilen en derin mavi deliğin görüntüsü…

Dünyanın en derin mavi deliği! Bilim insanları dibine ulaşamadı bile! İşte şahane görüntüler
Yayınlama: 30.04.2024
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Güneş sistemimizin dışında kara deliklerin olduğu iyi biliniyor. Ancak Dünya’daki aynı derecede gizemli özellikler,  okyanuslarımızdaki gökdelenler boyunca uzanan devasa çukurlar olan mavi deliklerdir.

Son buzul çağlarında oluştuğu düşünülen mavi delikler, bitki ve hayvan yaşamının bol olduğu ‘ekolojik sıcak noktalar‘ olarak görülüyor. 

Şimdi bilim adamları, Meksika kıyılarındaki Chetumal Körfezi’nde bulunan dünyanın en büyük mavi deliğini belirlediler . 

Maya dilinde ‘derin su’ anlamına gelen Taam Ja olarak bilinen bu deniz, deniz seviyesinden en az 420 metre derinliğe ulaşıyor ve bilim insanları henüz bunun dibine bile ulaşamadı. 

İkinci en büyük mavi delik sanılıyordu ama…

Bilim insanları daha önce Taam Ja’nın ikinci en büyük mavi delik olduğunu düşünüyordu ancak yeni ölçümler onun  Çin’deki  bir önceki rekoru geride bıraktığını gösteriyor.

Taam Ja’ mavi deliğinin (TJBH) örneklenmesi ve araştırılması Eylül 2021’de gerçekleştirildi, ancak araştırmacılar bunun varlığını ancak geçen yıl ortaya çıkardı. 

Ancak derinliğini 274,4 metre olarak belirlediler; bu da Houston’daki Williams Tower ile hemen hemen aynı uzunlukta.

Aslına bakılırsa, bu önceki tahmin, şu anda onaylanan derinliğinden neredeyse 120 metre daha kısa; bu epik bir 1.380 fit, yani Trump Tower Chicago ile hemen hemen aynı uzunlukta. 

Meksika’nın Chetumal kentindeki uzmanlar, geçen yıl Aralık ayında CTD (iletkenlik, sıcaklık ve derinlik) profil oluşturucuyu kullanarak Taam Ja’nın daha doğru ölçümlerini almayı başardılar. 

Bu cihaz, bir kablo aracılığıyla suya indirilen dairesel bir metal çerçeveye tutturulmuş bir dizi sondadan oluşur. 

Daha önce, ses dalgalarının darbelerini kullanan farklı bir teknik olan yankı sireni haritalamasını kullanmışlardı. 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.