DGS 2024 ne zaman? DGS kaç dakika sürüyor, kaç soru çıkacak?

2 yıllık önlisans programından 4 yıllık üniversiteye geçmek için girilen DGS sınavı için başvurular 20 Mayıs'ta sona erdi. Birçok öğrenci DGS 2024 ne zaman araştırması...

DGS 2024 ne zaman? DGS kaç dakika sürüyor, kaç soru çıkacak?
Yayınlama: 21.05.2024
Düzenleme: 21.05.2024 09:14
A+
A-

2 yıllık önlisans programından 4 yıllık üniversiteye geçmek için girilen DGS sınavı için başvurular 20 Mayıs’ta sona erdi. Birçok öğrenci DGS 2024 ne zaman araştırması yapıyor. DGS 2024 sınavı 30 Haziran pazar günü yapılacak. DGS sınavı saat 10.15’te başlayacak ve 12.30’da sona erecek. DGS sınavında 60 matematik ve 60 Türkçe olmak üzere toplam 120 soru sorulacak
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuruları, öğrenimlerini dört yıla tamamlamak isteyen adayların araştırdığı konu olmaya başladı. Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları mezunlarının lisans öğrenimine dikey geçişleri için uygulanacak olan, DGS 2024 etabı için sayılı günler kaldı. İki yıllık ön lisans programlarını dört yıllık lisans programına tamamlamak isteyen kişilerin katılım sağladığı DGS başvuru tarih bilgisi netleşti. Peki DGS başvuruları ne zaman başlayacak? 2024 DGS ne zaman? İşte detaylar.

2024 DGS başvuruları ne zaman?

ÖSYM sınav takvimine göre, 2024 DGS başvuruları, 10 Mayıs 2024 tarihinde başlayacak ve 20 Mayıs’ta sona erecek. ÖSYM 2024 DGS geç başvurular ise 28 Mayıs’ta alınacak.

2024 DGS ne zaman yapılacak?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ise 30 Haziran’da yapılacak, sonuçları 14 Ağustos’ta açıklanacak.

1-Dikey Geçiş Sınavı Nedir?

Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları mezunlarının Lisans Öğrenimine Geçiş Yapmak için her sene ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavdır.

2-DGS’ye kimler başvurabilir?

DGS’ye başvuracak adaylarda, meslek yüksek okulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksek okullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.

Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar.

Açıköğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.

3-DGS’de soruların içeriği ve dağılımı nedir?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanır. Lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin amaçlamaktadır.

4-DGS’de Puan hesaplaması nasıldır, kaç net ile istediğim bölüme girebilirim?

Adayların testlerden almış oldukları puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı önlisans başarı puanları (AÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanmaktadır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanlarının (AÖBP) ağırlıklarını belirleyen katsayılar aşağıda yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanır ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturur.

6-DGS ne zaman, nerelerde yapılır?

Dikey Geçiş Sınavı ÖSYM’nin açıkladığı sınav takvimi içerisinde gerçekleştirilmekte. Sınav sonuçları yalnızca sınava girilen öğretim yılı yapılan yerleştirmelerde geçerlidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.