ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’de 5 günlük ateşkes ihtimali için anlaşmanın yakın olduğunu söyledi.

İsrail ile Hamas arasında 45 gündür kesintisiz süren çatışmalara ara verilecek mi? Amerikan basınına göre taraflar çatışmalara 5 gün ara verilmesini öngören anlaşmaya çok yakın. ABD Başkanı Joe Biden da ateşkes iddialarını doğruladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’de 5 günlük ateşkes ihtimali için anlaşmanın yakın olduğunu söyledi.
Yayınlama: 20.11.2023
A+
A-

İsrail Hamas arasındaki savaş yedinci haftasında. Bölgede ateşkes için çabalar sürüyor.

Dolaylı müzakerelere arabulucuk yapan Katar’ın Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed El Sani, Hamas ile İsrail arasında esir takasının yakında gerçekleşebileceğini işaret etti. Müzakerelerde çözülebilecek lojistik küçük zorluklar kaldığını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden ise bugün yaptığı açıklamada, anlaşmanın yakın olduğunu düşündüğünü söyledi.

Hafta sonu Amerikan The Washington Post gazetesi de çatışmalara geçici ara için anlaşmaya varıldığını yazmıştı. Amerikan yönetiminden ise “Henüz anlaşmaya varılmadı, taslak çalışması sürüyor” şeklinde bir açıklama gelmişti.

İsrail’in ABD Büyükelçisi Michael Herzog, ABC’ye konuştu. “Ateşkes için umutluyum” dedi. Herzog çalışmaların sürdüğünü belirtti. Herzog, ayrıntı vermedi.

Taslak metne göre, ateşkes süresi beş gün. Buna karşılık olarak Hamas bu süreçte en az 50 kadın ve çocuk rehineyi serbest bırakacak.

Bu işlem 24 saatlik aralıklarla olacak.

İsrail Gazze’yi 45 gündür aralıksız bombalıyor

İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyini büyük ölçüde işgal etmiş durumda. İsrail ele geçirdiği bölgelerdeki yüksek noktalarda bayrak astı.

İsrail güçlerinin gece yaralı ve yerlerinden edilen sivillerin bulunduğu Endonezya hastanesine saldırdı. Saldırıda ölenler oldu.

Ardından da tanklar hastane önüne konuşlandı. Çevredeki binaların çatıların keskin nişancılar yerleştirildi. 6 binden fazla sivilin bulunduğu belirtilen hastane ablukaya alındı.

İsrail ordusı Şifa Hastanesi’ne ait de görüntüler paylaştı. Yayınlanan videoda, Hamas’a ait olduğu öne sürülen bir tünel yer aldı. 10 metre derinliğindeki tünelin 55 kilometre uzunluğunda olduğu belirtildi.

Görüntülerin sonunda patlamaya dayanıklı bir kapıya ulaşıldı. Ancak kapının ardından ne olduğuna ilişkin ayrıntı verilmedi.

İsrail ordusunun paylaştığı görüntülere göre, rehineler Şifa Hastanesi’ne böyle götürüldü. Rehinelerin Taylandlı ve Nepalli olduğu iddia edildi.

Prematüre bebekler Mısır’a götürüldü

Şifa Hastanesi’den tahliyeler de devam etti. 30’dan fazla prematüre bebek Mısır’a götürülmek üzere Refah Sınır Kapısı’na sevk edildi.

Çatışmaların 45. gününde İsrail’in saldırılarında ölenlerin sayısı ise 300 artarak 13 bin 300 oldu. Ölenlerin 5 bin 600’ü çocuk, 3 bin 550’si kadın.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.