Uzmanlardan Tayvan uyarısı: Büyük bir kaosa sürükleniriz

Ukrayna savaşı sonrası patlak veren gıda ve enerji krizi tüm dünyayı etkiledi. Daha savaş sona ermeden ABD-Çin-Tayvan arasında çıkan gerilim ise yeni bir krizi kapımıza getirebilir.

Uzmanlardan Tayvan uyarısı: Büyük bir kaosa sürükleniriz
Yayınlama: 03.08.2022
A+
A-

24 Şubat’ta başlayan ve sadece Rusya ve Ukrayna değil tüm dünyayı etkileyen Ukrayna savaşı sona ermeden ABD Çin-ve Tayvan’ın başrollerini oynadığı yeni bir kriz daha patlak verdi.

Avrupa’nın tahıl ambarı olarak bilinen Ukrayna’ya başlatılan işgal sonrası gıda ve enerji fiyatlarındaki yükseliş Avrupa başta olmak üzere dünyanın büyük bir kısmını etkiledi. Peki ABD Çin ve Tayvan arasındaki kriz çözülmezse dünyayı neler bekliyor? Olası savaş en çok en çok hangi sektörleri etkiler?

Uzmanlar uyarıyor: Büyük bir kaosa sürükleniriz

Çin’in Tayvan’ı işgal etmesi durumunda savaştan en büyük yarayı alacak sektörün teknoloji endüstrisi olacağı düşünülüyor. Uzmanlar Tayvan’da yer alan dünyanın en gelişmiş Çip fabrikasının ‘çalışamaz’ hale gelmesi durumunda küresel tedarik zincirinin kaosa sürükleneceğini ve bunun da akıllı telefon, bilgisayar ve fren sensörleri konusunda ciddi sıkıntılara yol açacağını belirtiyor.

Apple’ın çip üreticisi: Herkes kaybeder, ekonomik kargaşa çıkar

Dünyanın en büyük bağımsız yarı iletken üreticisi olan ve Apple’ın çiplerini üreten Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC),  Çin ve Tayvan arasındaki olası bir savaşta herkesin kaybedeceğini belirtti ve savaşın ekonomik kargaşaya yol açacağı konusunda uyarıda bulundu.

Çin’e çağrı: Bir kez daha düşünün

TSMC’nin başkanı Mark Liu CNN’e yaptığı açıklamada, “Kimse TSMC’yi zorla kontrol edemez. Bir işgal durumunda TSMC fabrikasını çalışamaz hale getirirsiniz.” dedi.

Fabrikadaki işleyişin Avrupa, ABD Japonya gibi ülkelerle gerçek zamanlı bağlantı gerektirdiğini belirten Liu, Çin’e ‘herhangi bir eylemde bulunmadan bir kez daha düşünün’ çağrısında bulundu.

Dünyadaki yarı iletkenlerin yüzde 60’ı Tayvan’dan

Liu, geçtiğimiz yıl dünyadaki yarı iletkenlerin yüzde 60’ının Tayvan’da üretildiğine dikkat çekti ve dünya ekonomisinin motorlarının çalışmaya devam etmesi için tüm tarafları savaştan kaçınmaya davet etti.

Liu, Ukrayna savaşından alınması gereken dersler olduğunu vurgulayarak savaşın Rusya için de  Ukrayna için de  ‘kaybet-kaybet’ durumu yarattığını sözlerine ekledi.

Dünyanın en değerli şirketleri arasında

Tayvan’ın dünya üzerinde yüzde 60’ından fazlasını ürettiği yarı iletkenler akıllı telefonların, bilgisayarların ve fren sensörlerinin çalışmasını sağlıyor.

Ülkede sektörün bir numaralı temsilcisi olan TSMC milyar dolarları aşan piyasa değeri ile dünyanın en değerli şirketleri arasında gösteriliyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.