Türkiye’nin e-ticaret hacmi hedefi belli oldu

Türkiye’nin e-ticaret işlem hacminin yürütülecek çalışmalarla bu yıl sonunda 2.2 trilyon liraya ulaşması planlanıyor.

Türkiye’nin e-ticaret hacmi hedefi belli oldu
Yayınlama: 12.03.2024
A+
A-

Ticaret Bakanlığı’nın “2024-2028 Yılı Stratejik Planı”na göre, e-ticaretin sürekli büyümesi ve yeni iş modellerinin sisteme entegre olması nedeniyle sektördeki gelişmelerin hızlı bir şekilde takip edilmesi önem arz etmektedir.

Strateji döneminde gerçekleştirilecek çalışmalarla, ticarette yeşil ve dijital dönüşümün desteklenmesi ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu çerçevede, dünya genelindeki gelişmeler yakından izlenerek Türkiye’nin e-ticaret potansiyelinin geliştirilmesi ve daha güvenli bir hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

Bakanlık, iç ticarete yönelik ekonomik faaliyetleri teşvik etme, gerekli düzenlemeleri yapma ve uygulama, esnaf sanatkarlar ile kooperatifçiliği geliştirme ve ticari araştırmalar yapma konularında çalışmalar gerçekleştirecektir.

Bu kapsamda, e-ticaret işlem hacminin bu yıl itibarıyla 2,2 trilyon liraya ulaşması öngörülmektedir. 2025 yılında bu hacmin 3,1 trilyon liraya, 2028 yılında ise 6,3 trilyon lira seviyesine çıkması planlanmaktadır.

Ayrıca, e-ticaretin genel ticaret içindeki payının bu yıl sonunda yüzde 21,5’e, 2025’te ise yüzde 23’e çıkarılması hedeflenmektedir. Plan dönemi sonunda e-ticaretin genel ticaret içindeki payının yüzde 30’a ulaşması amaçlanmaktadır.

Bu hedeflere ulaşabilmek için işletmeler, müşteri verilerini koruma ve gizliliğe saygı gösterme konusunda teşvik edilecek. Dünya genelindeki e-ticaret trendleri ve en iyi uygulamalar izlenecek ve bu bilgiler yerel pazar için uyarlanacaktır. Ayrıca, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği teşvik edilecektir.

Stratejik plana göre, dış ticarete yönelik faaliyetleri güçlendirmek adına gerekli tedbirler alınacak ve etkin bir dış ticaret politikası oluşturulacaktır. E-ihracatın artırılması için şirketler, pazar yerleri ve perakende e-ticaret siteleri desteklenecek, ayrıca Türkiye e-İhracat Platformu kurulacaktır.

E-ihracatın genel ihracattaki payının bu yıl itibarıyla yüzde 3,3’e çıkarılması hedeflenirken, bu oranın 2025’te yüzde 5’e, 2028’de ise yüzde 10’a yükseltilmesi planlanmaktadır. İlgili mevzuatta yeni düzenlemelerle söz konusu hedeflere ulaşmak için adımlar atılacaktır. Ayrıca, dijital dönüşüm, teknolojik gelişmeler ve salgın sürecinin iş mevzuatındaki ihtiyaçlara yönelik düzenlemeler yapılacaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.