Korona aşısını ilk çıkaranlardandı! AstraZeneca korona aşılarını tüm dünyadan geri çekiyor

Dünya çapında tanınan ilaç şirketi AstraZeneca, İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde onlarca mağdur ve yakını tarafından dava edilmişti. Mahkeme kayıtlarında koronavirüs aşısının “nadir ancak tehlikeli yan etkileri” olduğunu kabul eden şirket, bu sebeple dünya çapında bütün aşılarını geri çekme kararı aldı.

Korona aşısını ilk çıkaranlardandı! AstraZeneca korona aşılarını tüm dünyadan geri çekiyor
Yayınlama: 08.05.2024
A+
A-

Koronavirüsle mücadele sürecinde önemli bir rol oynayan ilaç şirketi AstraZeneca, dikkat çeken bir karar aldı. İngiltere’deki Yüksek Mahkeme’de görülen bir davada, 50’den fazla mağdur ve yakınının dava ettiği AstraZeneca, mahkeme kayıtlarında koronavirüs aşısının nadir ancak tehlikeli yan etkileri olduğunu kabul ederek aşının dünya çapında geri çekilmesi kararı aldı.

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı, AstraZeneca’nın bugün yürürlüğe giren “pazarlama iznini” gönüllü olarak geri çekmesi nedeniyle artık Avrupa Birliği’nde kullanılamayacak. Aşının geri çekilmesine yönelik benzer başvurular, daha önce onay veren diğer ülkelerde de yapılacak. Başvurunun 5 Mart’ta yapıldığı ve 7 Mayıs’ta yürürlüğe girdiği belirtildi. Bu kararın alınmasında aşının nadir durumlarda Trombositopeni Sendromu ile Tromboz’a neden olabileceği itirafının etkili olduğu ifade ediliyor. İngiltere’de bu sendromla bağlantılı olarak 80’den fazla ölüm ve yüzlerce ciddi yaralanma yaşandığı biliniyor.

AstraZeneca, aşının geri çekilmesinin, mahkemeyle ilgili olmadığını iddia ediyor ve aşının ticari nedenlerle piyasadan kaldırıldığını savunuyor. Şirket, mahkeme belgelerinde yer alan Vaxzevria adlı aşının artık üretilmediğini ve/veya tedarik edilmediğini, yerini daha yeni varyantlarla mücadele eden güncellenmiş aşıların aldığını açıkladı. Ancak, mağdur olduğunu iddia eden 50’den fazla kişi ve yakını hâlâ şirketle Yüksek Mahkeme’de hukuk mücadelesi veriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.