Kök hücre nakli epilepsi nöbetlerini durdurmaya nasıl yardımcı olabilir?

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER Kök hücrelerin bir defaya mahsus 'enjeksiyonu' epilepsili bazı hastalar için etkili bir tedavi olabilir. Tedavinin, epileptik nöbetleri tetikleyen beyin bölgesindeki elektriksel aktiviteyi sakinleştiren, gama-aminobütirik...

Kök hücre nakli epilepsi nöbetlerini durdurmaya nasıl yardımcı olabilir?
Yayınlama: 11.05.2024
Düzenleme: 04.07.2024 08:20
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Kök hücrelerin bir defaya mahsus ‘enjeksiyonu’ epilepsili bazı hastalar için etkili bir tedavi olabilir.

Tedavinin, epileptik nöbetleri tetikleyen beyin bölgesindeki elektriksel aktiviteyi sakinleştiren, gama-aminobütirik asit (GABA) adı verilen bir beyin kimyasalının üretimini artırarak yardımcı olduğu düşünülüyor.

Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği’nin Boston’daki toplantısında sunulan ön bulgulara göre, NRTX-1001 adı verilen tedaviyi alan ilk iki hastanın, enjeksiyondan bir yıl sonra nöbetlerinde yüzde 95’ten fazla azalma görüldü. geçen sene. Geçen ay Amerikan Nöroloji Akademisi’nde sunulan veriler, tedavinin iki hastada daha başarılı olduğunu ortaya koydu.

İngiltere’de 630.000’den fazla insan epilepsi hastası ve beyinlerindeki ani elektriksel aktivite patlamaları sonucunda nöbet geçiriyor.

Mevcut tedaviler, beyindeki elektriksel aktiviteyi kontrol eden kimyasalların düzeylerini değiştirmeye yönelik ilaçları içerir. Ancak ABD’deki Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, hastaların yüzde 30’unda bu ilaçlar işe yaramıyor. Bazı kişilere, beyinde nöbetleri tetikleyen bir bölümün çıkarılması öneriliyor ancak hafıza ve görme bozukluğu riski taşıyor. sorunlar.

Ameliyat olmak istemeyen epilepsi hastalarına umut olabilir

Kaliforniya merkezli bir şirket olan Neurona Therapeutics tarafından geliştirilen yeni tedavinin, ilaçların işe yaramadığı ve ameliyat istemeyen kişilere yardımcı olabileceği umuluyor.

Yeni enjeksiyonlar, insan kök hücrelerinden elde edilen ve her türlü hücreye dönüşebilen hücreleri içeriyor.

Bunlar, beyinde bulunan ve nöbetleri tetikleyen uyarılabilir sinir ağlarını ve elektrik sinyallerini sakinleştiren GABA’yı salgılayan bir hücre türü olan internöronlara dönüşmelerini teşvik etmek için laboratuvarda özel bir ortamda yetiştirilir.

Genel anestezi altında, MRI tarayıcısının yönlendirdiği bir iğne, beynin nöbetlere neden olan kısmına yerleştirilir ve hücreler serbest bırakılır.

Hastalar ertesi gün evlerine gidiyor. Ayrıca bağışıklık sistemlerinin kök hücreleri reddetmemesini sağlamak için bir yıl boyunca bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da veriliyor.

Terapi hemen işe yaramıyor çünkü nakledilen hücrelerin yeterli miktarda GABA üretmeye başlaması beş ila yedi aya ihtiyaç duyuyor.

2022’de başlayan son denemedeki tüm kişilerin ortak bir epilepsi türü vardı: mezial temporal lob epilepsisi.

Dördü tedaviyle iyileşirken, biri iyileşmedi; ancak çalışma grubundakilerin hiçbiri ciddi yan etkiler yaşamadı.

Gelecek yıl 30 hastayı kapsayan daha geniş bir çalışma planlanıyor.

Araştırma hakkında yorum yapan University College London’dan nöroloji profesörü Matthew Walker şunları söyledi: ‘Bu yeni deneme heyecan verici ön sonuçlar gösteriyor. Bu tip epilepsilerde ve ilaca yanıt vermeyenlerde cerrahi müdahalelere alternatif sağlayabilir.’

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.