Kanser uzmanları açıkladı: Bu yiyecekleri hayatınızdan çıkarın!

Kanser uzmanları, kanser riskini arttıran yiyecekler konusunda uyarı niteliğinde bir liste hazırladı. İşte kansere yakalanmak istemeyenlerin hayatından çıkarması gereken o yiyecekler…

Kanser uzmanları açıkladı: Bu yiyecekleri hayatınızdan çıkarın!
Yayınlama: 06.05.2024
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Uzmanlar, etlere eklenen kimyasalların yanı sıra alkol , aşırı şeker ve yağ tüketiminin bağırsak, meme ve karaciğer kanseri riskini artırabileceğini  söylüyor. 

Ve kansere yakalanma riskinizi artıran tüm kanserojen maddelerden kaçınmak mümkün olmasa da uzmanlar, belirli şeyleri diyetinizden çıkararak kanser riskinizi azaltabileceğinizi iddia ediyor. 

Burada MailOnline, yiyecek ve içecek kanseri uzmanları ve diyetisyenlerin yemeyi bırakmamız gerektiğini söylediğini ortaya koyuyor…

İşlenmiş et

Uzmanlar, kanser riskinizi en aza indirmek istiyorsanız klasik kızartmalara ve şarküteri tahtalarına veda edin diyor. 

İşlenmiş et örnekleri arasında yer alan sosis, pastırma, salam, jambon, sosisli sandviç, kanser riskini  arttırdığı bilinen besinlerden biridir   . 

İşlenmiş et, raf ömrünü uzatmak veya tadını daha iyi hale getirmek için işleme tabi tutulan herhangi bir hayvan etidir. Bu genellikle nitratlar gibi kimyasal koruyucular eklenerek yapılır.

Et ayrıca kürleme, tütsüleme veya tuzlama yoluyla da işlenebilir. 

Nitratlar yenildiğinde, onları N-nitroso kimyasalları (NOC’ler) adı verilen bir maddeye dönüştüren bir reaksiyona girebilir.

Cancer Research UK (CRUK), bunların, yemeğinizi işleyen organ olan bağırsağı kaplayan hücrelere zarar verebileceğini ve bunun da kanser gelişimine yol açabileceğini açıklıyor.

Uzmanlar işlenmiş etin kansere neden olduğundan o kadar emin ki, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sigara ve alkolle aynı seviyede, ‘birinci sınıf kanserojen’ olarak sınıflandırılıyor.

İngiliz Diyetisyenler Derneği (BDA) sözcüsü Dr. Duane Mellor, bu sınıflandırmanın gerekli olduğunu ancak MailOnline’a riski bir perspektife oturtmanın önemli olduğunu söyledi. 

DSÖ’nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, maddeleri kanser riskine göre değil, kansere neden olabileceklerine ilişkin kanıtların gücüne göre sınıflandırır.

Meslekten olmayanların ifadesiyle bu, işlenmiş etin kansere yol açtığına dair kanıtın alkol ve sigara içmeninki kadar güçlü olduğu, bu maddeler kadar kanserojen olmadığı anlamına gelir. 

Dr Mellor, ‘İşlenmiş et ile kanser riskindeki artış oldukça mütevazı’ dedi.

‘Risk, fazladan her 50 gram domuz pastırması veya sosis için yüzde 18 olarak bildiriliyor, kulağa büyük geliyor, ancak işlenmiş kırmızı et yiyenlerde 1000 kişi başına fazladan iki kolon kanseri vakasını temsil ediyor olabilir.’

Ancak artan risk hala mevcut olduğundan  NHS, çok fazla işlenmiş ve kırmızı et tüketen kişilerin günde 70 grama veya daha azına kadar kesmelerini öneriyor. 

Bu, üç dilim jambona, iki dilim pastırmaya veya küçük bir biftek burgerine eşdeğerdir.

Alkol 

İçki için ‘son siparişler’ demek, yedi kanser türüne yakalanma şansınızı azaltabilir. 

Zehir seçiminiz ne olursa olsun, herhangi bir tür bira, şarap veya alkollü içki içmek ağız, üst boğaz, gırtlak, yemek borusu, meme, karaciğer ve bağırsak kanseri riskinizi artırır.

Dünya Kanser Araştırma Fonu’nun (WCRF) beslenme uzmanı ve sağlık bilgileri ve tanıtım müdürü Matthew Lambert, bu web sitesinin yasaklanmasının kanser riskini azaltmada büyük faydalar sağladığını söyledi. 

‘Alkol söz konusu olduğunda, içmenin sağlığa hiçbir faydası yoktur’ dedi. 

‘Alkollü içeceklerin tüm türlerinin göğüs ve bağırsak dahil en az altı kanser türünün nedeni olduğuna dair güçlü bilimsel kanıtlarımız var.’ 

Az miktarda alkol bile kanser riskini artırabileceğinden, alkol tüketilmemesini öneriyoruz. Bazı kanser türlerinde alkol özellikle sigara içiyorsanız zararlıdır.’

CRUK, alkolün vücuda emildiğinde hücrelere zarar verdiğini ve hücrelerin genel hasarı onarmasını engellediğini söylüyor. 

Ayrıca hücrelerin bölünme olasılığını artırabilen kimyasal sinyalleri de etkileyebilir ve sonuç olarak kanserin başlangıçta ortaya çıkma şansını artırabilir. 

Hatta  BMC Halk Sağlığı’nda  2019 yılında yayınlanan istatistiksel analiz, kanser riski açısından haftada bir şişe şarap içmenin aynı dönemde 10 sigara içmeye eşdeğer olduğunu öne sürüyor. 

Dr Mellor şunları söyledi: ‘Birleşik Krallık sağlık bakanlığından, alkolün güvenli bir şekilde alınmasının mümkün olmadığı yönünde bir öneri var. Yani teoride hiç alkol kullanmamak en iyisidir.

‘Ancak birçok insan içkiden hoşlanır, bu nedenle önerilen limitler haftada 14 birim olarak önerilmektedir; bu, insanların hayatlarını nasıl yaşamayı seçtiklerinin kabulü ile risk düzeyini dengelemeye çalışmaktadır.’ 

Kırmızı et

İşlenmiş et gibi, kansere karşı duyarlı İngilizler de biftek, hamburger ve kuzu pirzolasından uzak durmak isteyebilir.

Çünkü uzmanlar, kırmızı etin de kansere yol açabileceğini söylediği gıdalar listesinde yer aldığı konusunda uyarıyor. 

Bu, taze, kıyılmış ve dondurulmuş domuz eti, sığır eti ve kuzu etinin tüm oğlaklarını içerir.  

Birçok çalışma, kırmızı et tüketimi ile bazı kanser türleri arasında bir bağlantı kurmuştur.

Ancak uzmanlar bunun tam olarak nasıl gerçekleştiğini ve artan kanser riskinin kesin düzeyinin belirsizliğini koruduğunu söylüyor. 

Kırmızı etin kolon, mide ve pankreas kanseri riskini artırdığı ancak bunun işlenmiş et kadar büyük olmadığı düşünülüyor. 

Ancak CRUK, emin olmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. 

Dr Mellor, ‘Kırmızı etin kolon kanseriyle işlenmiş etler kadar güçlü bir bağlantısı yok, bu onun 2A kanserojen olduğu anlamına geliyor, dolayısıyla muhtemelen riski artırabilir’ dedi. 

Bay Lambert şunu ekledi: ‘Araştırmacılar hâlâ kırmızı etin kansere nasıl yol açtığını araştırıyor.’

‘Olası yollardan biri, demir içeren ve kırmızı ete rengini veren haem adı verilen bir bileşiği içeriyor. 

‘Haem, bağırsak zarına zarar verdiği gösterilen kansere neden olan bileşiklerin oluşumunu tetikleyebilir, bu da bağırsak kanseri riskini artırabilir.’

Şekerli ve kızarmış yiyecekler

Abur cuburun bizim için iyi olmadığını hepimiz biliyoruz.

Bu nedenle kanser uzmanlarının kaçınmanızı önerdiği yiyecekler listesinde şekerli tatlıların ve paket servis edilen yiyeceklerin yer alması pek de şaşırtıcı olmasa gerek.  

Bay Lambert şunları söyledi: ‘İnsanlara daha az aşırı işlenmiş, doymuş yağ, şeker ve tuzlu gıda oranı yüksek yiyecekler yemelerini tavsiye ediyoruz. Buna kekler, bisküviler, hamur işleri, cipsler, şekerli içecekler ve pizza ve hamburger gibi fast foodlar dahildir.’

‘Bu tür yiyecekler lif içermiyor ve neredeyse hiçbir temel besin maddesi içermiyor; bunlar yalnızca ara sıra ve küçük miktarlarda yenilmelidir’ diye ekledi. 

Bu listedeki yiyecek ve içeceklerin çoğundan farklı olarak şekerli ve kızartılmış yiyecekler, artan kanser riskiyle doğrudan bağlantılı değildir.  

Bunun yerine artan risk, bu gıdalardan çok fazla yemenin kolaylıkla kilo alımına ve dolayısıyla obeziteye yol açmasıdır.

Bay Lambert, çok şişman olmanın en az 13 kanser türüyle bağlantılı olduğu konusunda uyarıyor. 

‘Şekerlemenin doğrudan kansere neden olabileceğine dair bir kanıt olmasa da, küçük miktarlar çok fazla kalori içerebileceğinden ve aşırı tüketimi kolay olabileceğinden, zamanla kilo alımına yol açabilirler’ dedi. 

Bu nedenle sağlıklı kiloyu korumanın insanların kanser riskini azaltmak için yapabileceği en önemli şeylerden biri olduğunu vurguluyor.  

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.