Güneş enerjisi yatırımları Türkiye’de artıyor: 2053 hedefi ve teşvikler ön planda

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu durum, sektördeki büyümeyi ve gelişmeyi de beraberinde getiriyor.

Güneş enerjisi yatırımları Türkiye’de artıyor: 2053 hedefi ve teşvikler ön planda
Yayınlama: 28.06.2024
A+
A-

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu durum, sektördeki büyümeyi ve gelişmeyi de beraberinde getiriyor. 31 Mayıs 2024 tarihli Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerine göre, güneş enerji santralleri (GES) günlük elektrik üretiminde %11,03 pay alarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları arasında lider konumda yer alıyor.

Peki, Türkiye’de güneş enerjisi yatırımlarını teşvik eden unsurlar nelerdir?

Üçay Mühendislik Verimli Enerji Çözümleri Direktörü Okan Özbay, bu konudaki değerlendirmelerini şu şekilde sıralıyor:

2053 Yılı Net Sıfır Emisyon Hedefi: Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda kararlı adımlarla ilerliyor ve bu hedefe ulaşmak için çeşitli stratejiler geliştiriyor. 2053 net sıfır emisyon hedefi de Türkiye’nin bu alandaki stratejilerine yön veriyor. 2023 sonu itibariyle Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam kurulu güç içerisindeki payı %55’e ulaştı. Bu oranla Avrupa’da 5’inci, dünyada ise 12’nci sıradayız. Bu yükselişin önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesi bekleniyor.
Yenilenebilir Enerji Teşvikleri: Türkiye’deki teşvikler ve destek programları da GES yatırımlarına olan talebi artırıyor ve sektörün büyümesine katkı sağlıyor. Teşvikler, yatırımcılara özellikle vergi noktasında finansal kolaylık sağlıyor. Bu kapsamda güneş enerjisi santrali kurulumunda kullanılan malzemeler için katma değer vergisi (KDV) istisnası uygulanıyor. İthal ekipmanlar için gümrük vergisi muafiyeti sağlanıyor. Yatırımın büyüklüğüne ve bölgesine göre değişen oranlarda kurumlar vergisi indirimi yapılıyor. Ayrıca işverenin sigorta primleri belirli oranlarda ve belirli bir süre boyunca devlet tarafından karşılanıyor. Bunlara ek olarak dönemsel olarak açıklanan hibe programlarıyla çeşitli sektörlerde hizmet veren firmalara belirli yüzdelerde hibe imkânı sunuluyor.
Gelişen Teknolojiler: Güneş enerjisi teknolojileri hızla gelişiyor ve güneş paneli hücrelerinin verimliliğini artıracak çalışmalar hız kazanıyor. Perovskit hücre teknolojisi, TOPCon teknolojisi ve çift yönlü (bifacial) güneş panelleri gibi yenilikler bu alandaki gelişmelere örnek olarak verilebilir. TOPCon teknolojisi ve bifacial özellikli güneş panelleri gibi yeni teknolojiler sayesinde daha az alanda daha fazla enerji üretmek mümkün hale geliyor.
Avantajlı Ekipman Fiyatları: Güneş paneli ve diğer ekipmanların maliyetlerindeki düşüş de GES yatırımlarını teşvik ediyor. Üçay Mühendislik olarak, yatırımcılara maliyetlerdeki düşüşleri de göz önünde bulundurarak fizibilite ve teklif sunuyoruz. Düşük maliyetler sayesinde potansiyel güneş enerji santrallerinin amortisman süreleri de azalıyor.

Tüm bu gelişmeler ışığında, Türkiye’de güneş enerjisi yatırımlarının önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesi bekleniyor.

Üçay Mühendislik Verimli Enerji Çözümleri Direktörü Okan Özbay, bu konudaki görüşlerini şu şekilde ifade ediyor:

“Türkiye genelinde 61,93 MWp kurulu güce ulaştık. Bu süre zarfında yenilenebilir enerji yatırımlarına olan ilginin sürekli arttığını gözlemledik. Yatırımcılara çevresel ve ekonomik açıdan önemli katkılar sağlayan güneş enerjisi yatırımlarının teşvik edilmesi ülkemizin enerji bağımsızlığını ve ekonomik büyümesini de destekliyor.”

Kaynak: ASLIHAN EKER/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.