13 yaşından küçük çocuklar sosyal medyaya kimliksiz giremeyecek!

İngiltere, 13 yaşından küçük çocukların sosyal medyaya girişlerini güvenli hale getirmek için harekete geçti. Üzerinde çalışılan projeye göre, 13 yaşından küçük çocuklar sosyal medyaya ancak kimlik göstererek ve yüz tanıma sisteminden geçerek girebilecek. Diğer ülkeler için de emsal niteliği olduğu düşünülen uygulama başarılı olursa, sosyal medya şirketlerinin hızla tüm dünyadaki kullanıcıları için benzer düzenlemeleri hayata geçirmesi bekleniyor.

13 yaşından küçük çocuklar sosyal medyaya kimliksiz giremeyecek!
Yayınlama: 08.05.2024
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

İngiltere’nin iletişim düzenleyicisi Ofcom’un yeni kılavuzu, sosyal medya devlerinin çocukların şiddet içeriğine erişmesini önlemek için yüz tanımayı kullanabileceğini öne sürüyor.

Düzenleyici, teknoloji firmalarının çocukları intihara, kendine zarar vermeye, yeme bozukluklarına, şiddete veya pornografiye maruz bırakabilecek ‘agresif algoritmalara’ adım atması gerektiğini söyledi.

Yeni yönetmeliğe göre şirketlerin, platform içeriklerinin çocuklara yönelik oluşturduğu riskleri değerlendirmeleri ve bu riskleri azaltmak için güvenlik önlemleri almaları gerekiyor.

Çevrimiçi Güvenlik Kurallarının en son taslağı, çocuk kullanıcıları olan teknoloji şirketlerinin uygulayacağı 40 pratik önlemi ana hatlarıyla belirtiyor; ihlalde bulunanlara ağır para cezaları uygulanıyor.

Buna, çocukların platformdaki zararlı içeriğe erişememesini sağlamak için daha sağlam yaş doğrulama önlemlerinin nasıl uygulanacağı konusunda rehberlik de dahildir. 

Kılavuzda verilen yeterli yöntemler arasında fotoğrafları kimlikle eşleştirme gibi yüz tanımlama teknolojileri veya bir fotoğraftan kullanıcının yaşını tahmin eden uygulamalar yer alıyor. 

Düzenleyici, kullanıcıların 18 yaşın üzerinde olduklarını beyan etmelerine güvenmek gibi mevcut yöntemlerin artık yeterli olmayacağı konusunda uyarıyor.

Platformlara ayrıca çocuk kullanıcılara en zararlı içerikleri filtrelemek için algoritmalarını yeniden tasarlamaları gerektiği söylendi. 

2026 yılında yasalaşması bekleniyor

Çoğu sosyal medya platformu, kullanıcılara ilgilerini çekeceğine veya kaydırmaya devam etmelerini sağlayacağına inandıkları içerik önermek için algoritmalara güvenir.

Ancak Ofcom’un teklifinde de belirtildiği gibi: ‘Kanıtlar, tavsiye sistemlerinin çocukların zararlı içerikle karşılaşmasında anahtar bir yol olduğunu gösteriyor. 

‘Aynı zamanda kullanıcıya sunulan içeriğin türünün daraltılmasında da rol oynuyorlar; bu da giderek daha fazla zararlı içerik önerileri yapılmasına ve kullanıcıların kümülatif zarara maruz kalmasına yol açabiliyor.’

Bugün yayınlanan yeni güvenlik kurallarında alıntılanan çocuklar, yabancılarla temasa geçme veya rızaları olmadan çevrimiçi sohbetlere eklenme konusundaki endişelerini dile getirdi. 

Nihai güvenlik kodlarının 2025 yılı sonunda Ofcom tarafından yayınlanması ve 2026 baharında Parlamento onayının alınması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.