Yeni yıl ile birlikte akaryakıtta yeni ÖTV sistemi devreye girdi

Akaryakıttan alınan ÖTV artışına göre benzinde 2.31, motorinde 2.17 ve LPG otogazda ise 1 TL fiyat artışı gerçekleşti. Böylece, benzinin litre fiyatı 37,97 TL, motorinin 40,40 TL ve LPG otogazın ise 19,54 TL oldu.

Yeni yıl ile birlikte akaryakıtta yeni ÖTV sistemi devreye girdi
Yayınlama: 05.01.2024
A+
A-

ÖTV kanununda yapılan değişiklik hakkında açıklamalarda bulunan Mersin Akaryakıtçılar Derneği (MADER) Başkanı Aziz Akgül, “14 Temmuz 2023 tarih ve 7456 sayılı Kanunla ÖTV kanununda bir değişiklik yapıldı ve akaryakıt ürünlerindeki maktu ÖTV tutarlarının altı ayda bir Yİ-ÜFE artışı oranında otomatik olarak artırılması yöntemi vergi sistemimize girdi. Ve 3 Ocak 2024 tarihinde pompaya yansıdı ve yansımaya devam edecek” dedi.

Dünya borsalarında brent petrol fiyatlarının artmasıyla doların değer kazandığını ancak TL’nin değer kaybettiğini belirten Aziz Akgül, “Bu durum akaryakıttaki zamları aralıklı olarak beraberinde getirmeye devam edecek. TL’nin ilk 6 aydan sonra toparlanma süreci başlar ve dolar karşısında değer kazanırsa tekrar toparlanma süreci başlar ve petrol fiyatlarında düşüş görülür. Ancak dolar bu şekilde yükselmeye devam edip TL’ değer kaybederse petrol fiyatlarında ciddi artışlar görülür. İsteğimiz, akaryakıt fiyatlarının yükselmesi durumunda akaryakıttaki ÖTV’nin süspanse edilmesidir” dedi.

Türkiye’nin petrol üreten bir ülke olmadığını ve akaryakıtın dolar ile ithal edildiğini dile getiren Akgül, “Tükettiğimiz yakıtın ve enerjinin yüzde 95’i yurt dışından temin ediliyor. Brent petrolün dünya borsalarında dalgalanmasının asıl sebebi, Rusya- Ukrayna ve İsrail- Filistin arasında yaşanan savaşlardır. Bu durum 2023 yılı akaryakıt fiyatlarında, sık sık zamlarla birlikte indirimi de beraberinde getirdi. Bu yıl da aynı sorunlar ile karşılaşacağımızı düşünüyorum” dedi.

Asgari ücretin artmasıyla beraber maliyetlerin de artacağına değinen Aziz Akgül, “Bir istasyonda en az 10-15 personel çalıştırıyoruz. Asgari ücretin ve vergilerin artması girdi maliyetlerini yükseltiyor ve bu durum sektörümüzün son yıllarda ki kâr marjını düşürüyor” dedi. Bankaların uyguladığı faiz oranlarının artmasıyla akaryakıt sektörünün olumsuz etkilendiğine de vurgu yapan Akgül, “Bununda da temel sebebi akaryakıt satışlarımızın yaklaşık yüzde 85’i kredi kartı ile yapılıyor ve komisyon ücretleri çok yüksek. Tüm bu sebepler sektörümüzü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bizlerin beklentisi; Kamu bankalarından kredi kartı komisyon uygulamasını 1-2 puan aralığında indirilmesidir” diye belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.