Yapı malzemelerindeki artış gayrimenkulü olumsuz etkiledi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Mersin Şubesi Yönetim Kurulu başkanı Gülçin Barbaros Ak, inşaat sektöründeki yapı malzemelerinde yaşanan yüzde 50’lik artışın gayrimenkul fiyatlarını doğrudan etkileyerek, konut fiyatlarının yükselmesine sebep olduğunu söyledi.

Yapı malzemelerindeki artış gayrimenkulü olumsuz etkiledi
Yayınlama: 20.06.2023
A+
A-

Gülçin Barbaros Ak, Mersin İnşaat Mühendisleri Odası olarak konutta yaşanan artışın, çimento, beton, demir ve arsa maliyetlerinin artmasından kaynaklandığını belirtti. Barbaros Ak, “İnşaat Yapı malzemelerinin çoğunluğu, hammaddesi yurt dışı kaynaklıdır. Döviz ve dolar endeksine bağlı olarak fiyatlarda sürekli olarak değişiyor” dedi. Son 3 yıldır, ciddi atışların görülmeye başlandığı kaydeden Barbaros Ak, “Bunun sebebi 2016 yılında konut kredi kampanyasının yapılmasıydı. Bu kampanyada vatandaşlara, makul fiyatta faiz oranları sunuldu. Vatandaşlar konut sahibi olmak için başvurularını yapıp gayrimenkul satın aldılar. Kredi faizlerinin uygun olması vatandaşın talebini de arttırmaya başladı. Gayrimenkul fiyatları ülkemizde yaşanan göçmen akınıyla yükselmeye devam etti. Sonrasında imar planındaki eksikliklerden ötürü gayrimenkul sayısında azalma yaşandı. Gayrimenkul sayısı azaldığı için başvuru çok fakat arz yok. İstatistik olarak baktığımızda Mersin’deki gayrimenkuller hiç beklenmedik oranda arttı. Gayrimenkul fiyatlarında görülen bu artışlar kent değerinin artması açısından iyi fakat, erişilebilir olması yani vatandaşın alım gücü olmadığı zaman denge kurulamıyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin inşaat mühendisi ihtiyacı var”

Her 10 mühendisten 3’ünün işsiz olduğunu dikkat çeken Barbaros Ak, kadın inşaat mühendislerinin de yüzde 47,1’nini işsiz olduğunu söyledi. Resmi rakamlar dikkate alındığında, inşaat mühendisi işsizliğine tezat olacak şekilde Türkiye’nin inşaat mühendisi ihtiyacının bulunduğunu belirten Barbaros Ak, “Ruhsat verilen yapıların sayısına ve mevzuat gereği bu yapıların projelendirilmesinden, inşasına, denetimine kadar görevlendirilmesi gereken mühendis ihtiyacına baktığımızda ülkemizde inşaat mühendisine ihtiyaç duyulduğu görülecektir. Bu durumu yalnızca yaşadığımız olumsuz afetlerde sonrasında hatırlamak, gayrimenkul sektörü için yetersiz kalacaktır. Türkiye genelinde konut satışları Mayıs 2023’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8 azalarak 113 bin 276 olmuştur. Böylece konut satışları üç çeyrek üst üste yıllık bazda düşüş göstermiştir. Enflasyonun mevcut olmasıyla oluşan gerçek getiri arayışı, esasında başta konut olmak üzere tüm gayrimenkul çeşitlerinde talebini yatırım olması nedeniyle oldukça artırmıştır. Ancak gerek kredi mekanizmasında yaşanan yavaşlama gerekse gayrimenkul edinimi için kullanılacak tasarrufların azalması talebi törpülemektedir” ifadelerini kullandı.

“Konut arzının mevcut talebe yetersiz kalması fiyatları yukarıya çekti”

Barbaros ak, Türkiye genelinde ipotekli konut satışlarının Mayıs 2023’te, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 azalış göstererek 27 bin 476 olduğunu, toplam konut satışları içinde ipotekli satış payının yüzde 24 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Barbaros Ak konuşmasına şöyle sürdü: “Konut arzının mevcut talebe gecikmeli ve yetersiz cevap vermesi başta satış fiyatları olmak üzere kiralar dahil tüm değerleri yukarıya itmektedir. Yaşadığımız 6 Şubat 2023’te gerçekleşen deprem felaketi sebebiyle artan konut talebi de barınma sorununun artışına sebep olan faktörlerden biri olarak görülmektedir. Yakın coğrafyalardaki gelişmelerin de etkisiyle yabancı talebi azalarak devam etmektedir. Yabancılara yapılan konut satışları, Mayıs 2023’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47 azalarak 3 bin 167 olmuştur. Mayıs ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 3’tür. 2023 yılı ilk çeyreğinde Yabancılara yapılan satışlar 10 bin 926 adet olurken bu satışların olduğu illerimizde, birinci sırada yüzde 38,20 ile Antalya, ikinci sırada yüzde 33,00 ile İstanbul, üçüncü sırada yüzde 7,30 oran ile Mersin yer almaktadır. Bina inşaat maliyetleri ise Mart 2023’te, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 62,94, yapı malzemeleri yüzde 50,49, işçilik yüzde 105,16 oranında artış göstermiştir. Maliyet artışları yeni konut fiyatları başta olmak üzere tüm inşaat sektöründeki fiyatları yukarı çeken bir etmen olarak karşımıza çıkmaktadır” açıklamalarında bulundu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.