Türkiye’nin ilk yüzen güneş enerjisi santrali

Keban Baraj Gölü'nde kurulan 6 dönümlük alanda yer alan 1 megavatlık yüzer güneş enerjisi santrali, yılda 1 milyon 806 bin kilovatsaat enerji üretmeyi hedefliyor. Elazığ'da, Devlet...

Türkiye’nin ilk yüzen güneş enerjisi santrali
Yayınlama: 28.05.2024
A+
A-

Keban Baraj Gölü’nde kurulan 6 dönümlük alanda yer alan 1 megavatlık yüzer güneş enerjisi santrali, yılda 1 milyon 806 bin kilovatsaat enerji üretmeyi hedefliyor.

Elazığ’da, Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Keban Baraj Gölü’nde kurulan 1 megavatlık Kuzova Yüzer Güneş Enerjisi Santrali (GES), gelecek ay elektrik üretimine başlayacak. Bu santral, 7 köyde sulama amacıyla kullanılan 47 bin 830 dekarlık araziyi sulamak için enerji sağlayacak.

DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, Keban Baraj Gölü kenarında bulunan Kuzova Pompaj Sulama Tesisleri yanında 2 megavat kapasiteli bir GES daha kurdu. Bu yatırımın amacı, güneş enerjisinden faydalanarak çiftçilerin elektrik maliyetini azaltmak ve sulama maliyetlerine destek olmak.

Keban Baraj Gölü üzerine kurulan Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerjisi santralinde yıllık 1 milyon 806 bin kilovatsaat enerji üretimi hedefleniyor. Yüzer GES, 15 dönüm alana kuruldu ve faaliyete geçen 2 megavatlık karasal GES ile birlikte bölgede sulama için kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 40’ını karşılamayı hedefliyor.

DSİ 9. Bölge Müdürü Sebahattin Şamcı, bu projenin çiftçilere elektrik giderlerine katkı sağlamak için hayata geçirildiğini belirtti. Şamcı, ayrıca yüzer GES’in çiftçilere destek olmak amacıyla kurulduğunu ve Türkiye’de ilk kez Elazığ’da uygulandığını vurguladı.

Şamcı, yüzer GES’in diğer faydaları arasında tarıma kazandırılabilecek boş ve taşlık arazilerin kullanımı olduğunu ve yüzer GES’in karasal GES’e göre yaklaşık yüzde 15 daha fazla enerji üretebildiğini belirtti. Ayrıca, yüzer GES’in daha az alanı işgal etmesi ve sucul yaşamı azaltması gibi avantajları bulunuyor.

Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerjisi santrali olan Kuzova GES projesi, çiftçilere destek olmak ve bölgede tarımsal üretimi artırmak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.