TBMM’de TSK personeline ilişkin kanun teklifindeki 28 madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümündeki 28 madde kabul edildi.

TBMM’de TSK personeline ilişkin kanun teklifindeki 28 madde kabul edildi
Yayınlama: 07.06.2024
A+
A-

Kabul edilen maddelere göre, Harita Genel Müdürlüğü ile ilgili düzenlemeler Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda güncellendi. Buna göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerince talep edilen mal ve hizmet sunum bedelleri, Harita Genel Müdürlüğü tarafından kullanılmak üzere Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin ilgili tertiplerine aktarılacak. Özel bütçeli idareler ve diğer kamu idarelerince talep edilen mal ve hizmet sunum bedelleri Harita Genel Müdürlüğü’nün muhasebe hizmetlerini yürüten muhasebe biriminin tahsilat hesabına yatırılacak. Yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerin talep edecekleri mal ve hizmet sunum bedelleri de aynı şekilde muhasebe biriminin tahsilat hesabına ödenecek.

Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ile general ve amiraller hakkında ilgili hükümler kapsamında yürütülen işlemlerde soruşturma izni vermeye ve soruşturma ile kovuşturma yapmaya yetkili mercilerin belirlenmesinde, ilgililerin son rütbeleri ve görevleri esas alınacak.

Tebligat Kanunu’na eklenen hükümle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) konuşlu askeri birlik, karargah ve kurumlardan Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunan kişi veya kurumlara yapılacak tebliğ sürecinin hızlandırılması amaçlanıyor. Buna göre, KKTC’de konuşlu askeri birlik, karargah ve kurumlardan Türkiye’deki kişi veya kurumlara yapılacak tebligatlar, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından görevlendirilen personel veya memur vasıtasıyla yapılacak.

TSK İç Hizmet Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

Düzenleme, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nda da değişiklik yapıyor. Buna göre, TSK personelinin kimlik, görev veya faaliyetlerinin, Milli Savunma Bakanlığı’nın yetki verdiği durumlar hariç olmak üzere radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayınlanması veya açıklanması yasaklanıyor.

Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yapılan değişiklikle, kişilerin özel hayatının korunması hakkı kapsamında hukuki güvenlik ve öngörülebilirliğin sağlanması amacıyla, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde 24 saat içinde hâkim onayına sunulması şartıyla askeri birlik komutanı, askeri kurum amiri, hukuk hizmetleri başkanı veya birim amirinin yazılı emriyle tehlikenin veya suçun işlenmesinin önlenmesi amacıyla önleme araması yapılabilecek.

İlave ücret olarak değerlendirilmeyen eşdeğer ilaç fark ücreti ve optik fark ücreti, tıbbi cihaz/malzeme için Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) karşılanan tutarın üzerindeki fiyat farkları, SGK tarafından belli adet ve sürelerde karşılanan sağlık hizmetleri için oluşan fark ücretleri, erbaş ve erlerin genel sağlık sigortalısı sayıldıkları süre içerisinde belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden karşılanacak.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ilgili hükmü uyarınca sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edenlerin tedavi süresince ödenmesi gereken yol ücretleri ve gündelikleri, ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden ödenecek. Terhislerini müteakip tedavisine devam edileceklerin hastanelere sevkleri, yerleşim yerlerindeki veya yerleşim yerlerine en yakın askerlik şubeleri tarafından sağlanacak.

TSK Personelinin Eğitimine Yönelik Düzenlemeler

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’ndaki “Silahlı Kuvvetler hesabına” ifadesi, “Milli Savunma Bakanlığı nam ve hesabına” şeklinde değiştirilerek, fakülte veya yüksekokulların akademik öğretim programını başarıyla tamamlayarak diploma alan öğrencilerin mezuniyet tarihleri ile teğmen olarak nasbedildikleri tarih arasında geçen süreye ilişkin uygulamada doğan tereddütleri gidermek amacıyla teğmenliğe nasıp tarihi mezuniyet tarihi olarak düzenleniyor.

Eğitimde başarı gösteren hukuk sınıfı subayların, sadece hukuk hizmetleri kadrolarına değil, Milli Savunma Bakanlığı’nca ihtiyaç duyulan tüm hukuk sınıfı subay kadrolarına atanabilmesine ilişkin düzenleme yapılıyor.

TSK’dan mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan veya ilişiği kesilen subay ve astsubaylar, “TSK’da görev yapamaz” şeklinde sağlık raporu alanlar ve vazife malulü olarak TSK’dan ayrılanlar hariç, her yıl kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından belirlenen askeri öğrenci, subay ve astsubay nasbedildikten sonra kendilerine yapılan öğrenim, eğitim ve yetiştirme masraflarının iki katını ödemeleri gerekecek. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu’nun ilgili hükmünde düzenlenen “disiplinsizliği alışkanlık haline getirme” fiilini işleyerek çıkarılanlar için belirlenen masrafların 4 katını, yükümlülük sürelerinin eksik kalan kısmı ile orantılı olarak kanuni faiziyle birlikte tazminat olarak ödeyecekler.

Yurt dışına öğrenim, staj, kurs gibi nedenlerle giden subay ve astsubaylar için bu sürelerin toplamda 6 ayı geçmesi halinde, yükümlülükleri bu sürenin 2 katı kadar uzatılacak. Ancak pilotların mesleki olarak almak zorunda oldukları harbe hazırlığın devamı niteliğinde olan simülatör eğitim süreleri bu hüküm kapsamı dışında tutulacak.

Milli Savunma Bakanlığı’nın Müfettiş Kadrolarına Atama

Askeralma Kanunu’na göre, statüler arasına “yedek astsubay” statüsü eklendi. Astsubay adaylarına temel eğitim süresince ödenecek harçlık tutarı, uzman onbaşı maaşı yerine en alt astsubay rütbesi olan astsubay astçavuş maaşı olarak belirlendi.

Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yapılan değişiklikle, Milli Savunma Bakanlığı’nın müfettiş kadrolarına askeri kaynaktan atama yapılabilecek. Giriş sınavı, mülakat şeklinde 5 kişilik sınav kurulu tarafından yapılacak. Teftiş Kurulu Başkanı sınav kurulunun başkanı olacak. Sınav kurulunun iki üyesi Bakanlıktaki birim amirleri arasından, diğer iki üyesi ise müfettişler arasından Bakan tarafından belirlenecek. Ayrıca müfettişler arasından aynı usulle iki yedek üye belirlenecek. Giriş sınavına Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri mensubu üst subaylar (binbaşı, yarbay, albay) başvurabilecek. Giriş sınavına başvuru şartları ve diğer hususlar Bakanlığın internet sitesinde yayımlanacak.

Başvuruda bulunanların sicil notunun yüzde 70’i, takdirname veya başarı belgeleri ile cezalarının yüzde 25’i, yabancı dil notunun yüzde 5’i dikkate alınacak. Alınacak müfettiş sayısının en fazla 4 katı aday sınava çağrılacak. Giriş sınavında adaylar, çeşitli yönlerden puanlanacak ve 100 üzerinden en az 70 puan almaları gerekecek. Sınavda başarı gösterenler, başarı sırasına göre müfettişliğe atanacak.

Tazminatlar

Kanun yürürlüğe girmeden önce yurt dışına öğrenim, staj, kurs, ihtisas veya görgü ve bilgilerini artırmak amacıyla gönderilen personel hakkında, yükümlülük sürelerinin hesaplanmasında yurt dışında 6 aydan kısa geçirilen süreler dikkate alınmayacak. Yeniden pilot subay nasbedilenlerden yükümlülük süresini tamamlayarak ayrılanlara uçuş karşılığı toptan ödeme ve ilave taz

minatlar verilebilecek.

Askeri Okullar ve Öğrencilere Yönelik Düzenlemeler

Askeri okullarda öğrenim gören öğrenciler, bölümlerini veya yükseköğretim kurumlarını değiştiremeyecek veya yatay geçiş yapamayacak. Sağlık sebepleri dışında ilişikleri kesilenlere, devlet tarafından yapılan masrafların iki katı ödetilecek. Ahlak notunu kaybeden veya askeri öğrenci niteliğini kaybettiklerine dair karar verilenler, tazminat miktarının 4 katını ödeyecek.

Askeri eğitim-öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler, belirli şartlarla okul masraflarını ödeyerek istifa edebilecek. İntibak eğitimi sırasında yapılan tedavi masrafları ile vefat edenlerin cenaze masrafları devletçe karşılanacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.