Perakende güveni mayıs ayında düşüşte

TEPAV Perakende Güven Endeksi’nin (TEPE) 173. sayısı yayımlandı ve endeks, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,6 puan, bir önceki aya göre ise 1,1 puan azalarak -12,3 puan seviyesine geriledi. Bu düşüş, perakende sektöründeki negatif seyrin devam ettiğini gösteriyor.

Perakende güveni mayıs ayında düşüşte
Yayınlama: 26.06.2024
A+
A-

TEPE anketine katılan perakendecilerin yüzde 62,1’i, geçtiğimiz 3 ayda işlerin kötüleştiğini belirtirken, bu oran Nisan 2024’te yüzde 55,5 idi. Önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 36,9’dan yüzde 35,3’e düştü. Ayrıca, katılımcıların yüzde 60,6’sı önümüzdeki 3 ayda satış fiyatlarında artış bekliyor.

Yıllık ve aylık değişimler

  • TEPE değeri, -12,3 puanla geçen yılın aynı dönemine göre 2,6 puan, geçen aya göre ise 1,1 puan azaldı.
  • Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 aya ilişkin satış beklentisindeki düşüş, TEPE değerinin yıllık değişiminde etkili oldu.
  • Mevcut stok düzeyinin normalin altında olduğuna dair 7,1 puanlık değişim, endekse olumlu katkı yaptı.

İşlerin durumuna ilişkin değerlendirmeler

  • İşlerin durumuna yönelik değerlendirmeler, Mayıs 2024’te -32,1 puanla Nisan 2024’e göre 4,4 puan azalırken, Mayıs 2023’e göre 19,0 puan arttı.
  • Ankete katılanların yüzde 22,4’ü geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, yüzde 55,1’i düşüş olduğunu ifade etti.
  • Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 22,5 oldu.

Alt sektörler ve bölgeler

  • Alt Sektörler: “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşti. “Motorlu taşıtlar” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.)” sektörleri ise ortalamanın altında kaldı.
  • Bölgeler: Ortadoğu Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu, Doğu Marmara ve Doğu Karadeniz bölgelerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken, Akdeniz, Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Marmara, İstanbul, Orta Anadolu, Batı Karadeniz ve Ege bölgelerinde ise ortalamanın altında kaldı.

TEPE verileri, perakende sektörünün mevcut durumu ve gelecekteki beklentileri hakkında önemli bilgiler sunarak, sektörün genel eğilimlerini ve bölgesel farklılıklarını gözler önüne seriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.