Nennioğlu: Şartlarımız kötüye gidiyor, zam oranları yeniden değerlendirilmeli

Memur-Sen ve Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, emekliler ve memurlara yapılan zammın yetersiz olduğunu belirterek, vergi dilimleri ve düşük zam oranları konusunda duyarsız kalınmasının kabul edilemez olduğunu bu durumunu yaşam standartlarını düşürdüğünü söyledi.

Nennioğlu: Şartlarımız kötüye gidiyor, zam oranları yeniden değerlendirilmeli
Yayınlama: 04.07.2024
Düzenleme: 04.07.2024 17:36
A+
A-

Nennioğlu, 2024 yılı ilk altı ay enflasyonunun manipüle edilmesine rağmen yaklaşık yüzde 24,70 olarak açıklandığını dile getirerek, “Maaşımızdan kesilen vergi yüzde 35 devam ederken, bize açıklanan yüzde 19,31 oranındaki zammı kabul etmek mümkün değildir. Ayrıca masraflar artarak devam ediyor, elektriğe yüzde 38 zam yapılıyor ve şartlarımız daha kötüye gidiyor. Bu oranın tekrar değerlendirilmesi gerekmektedir.” dedi.

Nennioğlu, Enerji Bir-Sen Toroslar Şube Başkanı Hasan Bulut, Büro Memursen 1 Nolu Şube Başkanı Vekili Ahmet Yılmaz, Sağlıksan Yönetim Kurulu üyeleri Abidin Aktaş, Fatih Akçal, Süleyman Boran Mesutoğlu ve Memursen’e bağlı diğer yönetim kurulu üyeleri ve üyeleri birlikte Seyhan Devlet Hastanesi önünde maaş zamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son yapılan düzenlemelerle memur emeklilerine yüzde 19,31, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 24,73 oranında artış yapılacağını anımsatan Nennioğlu, ancak, en düşük emekli aylığı olan 10.000 TL’nin artırılmaması halinde bu oranlardan daha azının emekli aylıklarına yansıyacağını vurguladı. En düşük kamu görevlisinin emeklisi aylığının 17 bin 585 TL, en düşük memur maaşının ise 36 bin 460 TL olacağını dile getiren Nennioğlu, “Görüldüğü üzere, en düşük görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki fark yüzde 50’yi aşmış durumdadır. Emeklilere yönelik “devlete yük” bakış açısından kaynaklanan adaletsizlik nedeniyle, asgari ücretin altında, görev aylığının yarısı kadar emekli aylığı almaları büyük bir haksızlıktır. Emekliler, Hazine’ye gider ya da devlete maliyet değildir. Kira, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar kadar maaşlara da zam yapılmalıdır.” diye konuştu.

Nennioğlu, Memur-Sen’in taleplerini ise şöyle sıraladı:

  1. Zam Oranlarının Artırılması: %19,31 zammın yetersiz olduğu belirtilerek, Maliye Bakanlığı’na zam oranlarının yükseltilmesi için baskı yapılmalıdır.
  2. Vergi Dilimlerinin Düşürülmesi: Vergi dilimlerinin yüksekliği eleştirilerek, bu durumun düzeltilmesi talep edilmektedir.
  3. Adil Zam Oranları: Kira, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar oranında maaşlara da zam yapılmalıdır.
  4. Seyyanen İyileştirmenin Emeklilere Yansıtılması: Kamu görevlilerine 2023 Temmuz’da yapılan 8.077 TL tutarındaki seyyanen iyileştirmenin emeklilere de verilmesi istenmektedir.
  5. 3600 Ek Göstergenin Hayata Geçirilmesi: 7. Dönem Toplu Sözleşme’de hüküm altına alınan “1. Dereceye 3600 Ek Gösterge” kazanımının ivedilikle hayata geçirilmesi talep edilmektedir.
  6. Sabit Gelirliler Üzerindeki Vergi Yükünün Azaltılması: Sabit gelirliler üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve gelir dağılımında adaletin sağlanması istenmektedir.
  7. Emekli Aylıklarının Yükseltilmesi: En düşük emekli aylığı olan 10.000 TL’nin asgari ücretten az olmayacak şekilde adil ve makul bir seviyeye yükseltilmesi talep edilmektedir.
  8. Eş ve Çocuk Yardımının Artırılması: Eş ve çocuk yardımı makul seviyeye getirilmelidir.
  9. Emeklilere Sendika Hakkının Verilmesi: Emeklilere sendika hakkının verilmesi ve önündeki engellerin kaldırılması istenmektedir.
  10. Memurlara Konut Yardımı: Memurlara konut yardımı yapılmalı ve konut kredilerinin maliyeti düşürülmelidir.
  11. Memurlara Bayram İkramiyesi: Memurlara bayram ikramiyesi verilmelidir.

Bu arada, emekliler ile ilgili de şunlar talep edildi:

  1. En düşük emekli aylığı olan 10.000 TL’nin asgari ücretten az olmayacak şekilde adil ve makul bir seviyeye yükseltilmesi,
  2. Eş ve çocuk yardımının makul seviyeye getirilmesi,
  3. Emeklilere sendika hakkının verilmesi ve önündeki engellerin kaldırılması,
  4. Kamu görevlilerine yapılan seyyanen iyileştirmenin emeklilere de yansıtılması,
  5. Görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bağın tekrar kurulması,
  6. Aylık bağlama oranının artırılması,
  7. Bayram ikramiyelerinin yükseltilmesi ve gösterge rakamına bağlanması.

Memur-Sen Başkanı Nennioğlu, ayrıca Maliye Bakanlığı’na vergi dilimleri ve düşük zam oranları konusunda seslenerek, bu konularda duyarsız kalmanın kabul edilemez olduğunu vurguladı. Açıklamada ayrıca, TÜİK’in enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığı ve memurlar ile emeklilerin hak ettiği refah seviyesine ulaşması için mücadeleye devam edileceği belirtildi.

 

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.