Kocaispir iddialara cevap verdi: Yüreğir Belediyesi, mali tabloyu düzeltecek güçte

Eski Yüreğir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Kocaispir, Yüreğir Belediyesi’nin, kısa vadeli borçlarını yakın zaman diliminde ödeyip mali tabloyu düzeltecek güçte olduğunu söyledi. Kocaispir, belediyenin değişik birimlerinde en zor görevleri üstlenip evine ekmek götüren çalışanların iş akitlerinin feshedilmesine de tepki göstererek, “Bunun vebali yeni yönetimin boynunda” dedi.

Kocaispir iddialara cevap verdi: Yüreğir Belediyesi, mali tabloyu düzeltecek güçte
Yayınlama: 06.05.2024
A+
A-

ZİYA İPEK- ÖZEL HABER

Mehmet Fatih Kocaispir, 31 Mart yerel seçimlerini kazanarak başkanlık görevini devralan CHP’li Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı’nın kendisi hakkındaki iddialarına, yazılı bir açıklama ile cevap verdi.

Görev yaptığı 2019-2024 döneminin sel felaketi, pandemi ve nihayetinde 6 Şubat tarihli büyük depremi de içinde barındıran olağanüstü bir zaman dilimine denk geldiğini anımsatan Kocaispir, söz konusu bu zamanda bütün belediyelerde olduğu gibi, gelirlerin önemli ölçüde düştüğünü, giderlerin ise ciddi oranda arttığını kaydetti.  Gelir azlığına sığınarak projeleri ertelemek yerine, Yüreğir’in makus talihini yenmek için yıllardır bekleyen sorunları çözecek projeleri hayata geçirmeyi tercih ettiklerini kaydeden Kocaispir, bunun doğal sonucu olarak; yapılan hizmet kalemlerine karşılık belli düzeyde borcun ortaya çıktığını vurguladı.  

2019-2024 döneminde; açık, şeffaf ve denetlenebilir harcama süreçleri sonucunda, bugünkü değeri ile yaklaşık 1,2 milyar TL’lik yatırım yapıldığını vurgulayan Kocaispir, Yüreğir Belediyesi’nin 6 Şubat depreminden sonra, yasal vergi alacaklarının genelge kapsamında ertelenmesi sebebiyle, İller Bankası payı dışında gelir üretmekte çok zorlandığını, deprem döneminde yapılan ekstra harcamalar da nazara alındığında; gelir gider dengesinin bozulduğunu bildirdi.  

Yüreğir Belediyesi’nin 31 Mart 2024 tarihi itibari ile kişi ve kurumlardan 260 milyon lira tutarında alacağı olduğunu, Mayıs ayı vergi gelirlerinin bunun dışında olduğunu aktaran Kocaispir, bu rakamın tahsil edilmeyi beklediğini ifade etti. Kocaispir, “Yine firma-esnaf borcu olarak belirtilen toplam rakamın yaklaşık 1/3’üne denk gelen kısmı, yüzde 100 hissesi Yüreğir Belediyesi’ne ait Yüreğir İmar AŞ’ye olan, yıllara sari yasal kâr payı vs. ödemesidir. Yani piyasadaki firma/esnaf borcu açıklanan rakamın çok altındadır. Bunun yanında, söz konusu tabloda, yıllara yayılmış ve henüz vadesi ve ödemesi gelmemiş, yapılandırılmış borçların faizleri ile birlikte yazıldığı görülmektedir. Buna göre Yüreğir Belediyesi, kısa vadeli borçlarını yakın zaman diliminde ödeyip mali tabloyu düzeltecek güçtedir.” dedi.

Yeni yönetimin göreve gelir gelmez ilk iş olarak, belediyede alın teri ile çalışıp evine ekmek götüren emekçileri hiçbir sebep göstermeksizin işten çıkardığını kaydeden Kocaispir, “İşçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nden bir gün önce, SMS yoluyla çıkarılmaları onur kırıcıdır. Bu işçi kardeşlerimizin büyük çoğunluğu EYT kapsamında emekli olanların yerine alınanlardır. Belediyenin değişik birimlerinde en zor görevleri üstlenip evine ekmek götüren bu kardeşlerimizin vebali yeni yönetimin boynundadır.” ifadelerini kullandı.   

Yüreğir Belediyesi’nde “bankamatikçi” yok!

2019 yılında başkanlık görevini devraldığında toplam personel sayısının 1.276 olduğunu, bu sayıya Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında çalışan, maaş ve tüm özlük hakları hükümet tarafından karşılanan 300 işçinin dahil olduğunu aktaran Kocaispir, 2013-2019 döneminde toplam 2 bin 517 kişinin TYP programı kapsamında Yüreğir Belediyesi’nde çalıştığını vurguladı. Görevi devraldıktan 2 ay sonra TYP’nin sona erdiğini, bu sebeple Temizlik İşleri personeli olarak görev yapan 300 kişinin önemli bir kısmının belediye bünyesine alındığını dile getiren Kocaispir, şunları kaydetti: 2019 yılının Mart ayında işe alınmış 44 kişi dahil, hiç kimsenin iş akdi feshedilmemiştir. Hangi dönemde işe girmiş olursa olsun tüm belediye çalışanları ile kader birliği yapılarak hizmet için yola çıkılmıştır. Görev yaptığımız 5 yıl boyunca da hiçbir ayrım yapmadan tüm mesai arkadaşlarımızla birlikte hizmet edilmiştir. Yüreğir Belediyesi’nde ‘bankamatikçi’ yoktur. Belediyenin 1 kuruşu dahi haksız yere hiç kimseye peşkeş çekilmemiştir. Eğer bankamatikçi var olduğu iddia ediliyor ise derhal tespit edilmeli, hakkında gerekli yasal işlemler yapılmalı ve sonucu kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Tüm kontrol ve denetim mekanizmalarına rağmen bir şekilde suç işleyen ve kamu kaynağına göz diken personel var ise, derhal hakkında yasal işlemler başlatılmalı ve sonucu kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Yönetimimiz döneminde, benzer bir olayda en küçük bir tereddüde mahal vermeden gereğini yaptığımız kamuoyunun malumudur.”

2019-2024 döneminde, 66’sı belediye, 3’ü şirket bünyesinde olmak üzere çeşitli evsafta 69 yeni aracın belediye envanterine girdiğini bu araçların hepsinin şu anda kamu hizmeti görmeye devam ettiğini aktaran Kocaispir, döneminde belediye tarafından dışarıda görevli ve kiralanmış bir tek araç olduğunu dile getirdi.

Tüm belediyelerde olduğu gibi Yüreğir Belediyesi’nde de “kurumların devamlılığı” ilkesi gereğince, atıl durumda olan ve kamu hizmetinde kullanılmayan taşınmazların; açık, şeffaf ve rekabetçi süreçler sonunda kamu kaynağına dönüştürüldüğünü dile getiren Kocaispir, “Bizim dönemimizde üretilen ve ortaya çıkarılan taşınmazlar da yeni yönetim tarafından mutlaka değerlendirilecektir.” dedi.

“Devri sabık meydana getirme çabası”

Tüm müdürlüklerde yapılan işlemlerin hem evrak bazında hem de fiili gerçekleşme süreçleri bakımından şeffaf, denetlenebilir ve kayıt altında olduğunu dile getiren Kocaispir, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Mülkiye müfettişi, Sayıştay denetimi, meclis denetimi, iç denetim ve nihayet tarafımızdan görevlendirilen ‘bağımsız denetçi’ eliyle, belediye düzenli olarak denetlenmiştir. Kaldı ki; üst düzey kamu yöneticileri ve siyasetçiler için denetlenmek asla gocunulacak bir husus değildir. Bu tür kamu görevleri sınırsız değildir. Bir gün başlayıp bir gün bitecektir. Bu göreve talip olanlar, görev esnasında yahut görev bitince denetlenmeyi baştan kabul etmişlerdir. Siyasal etik ve hukuk düzeninin gereği de budur. Ancak yapılmak istenen; politik saiklerle bir devri sabık meydana getirme çabası, büyük bir emeğin ürünü olan bir dönemi lekeleme, itibar suikastı, siyasal mühendislik dizaynı ise meydan boş değildir. Bunun hiçbir faydasının olmayacağının ve rıza göstermeyeceğimizin bilinmesi gerekir. Hepimiz enerjimizi insanımızın iyiliği için harcamalıyız. Yeni göreve gelen her belediye başkanı, aldığı hizmet bayrağını daha yukarıya taşıma çabasında olmalıdır. Hiç kimse yap(a)mayacağı hizmetler için peşinen bahaneler üretmemelidir.”

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.