Endometriozis nedir, neden olur, belirtileri nelerdir?

Endometriozis ne demek? Halk arasında çikolata kist olarak bilinen endometriozis hakkında tüm merak edilen soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Endometriozis nedir, neden olur, belirtileri nelerdir?
Yayınlama: 25.06.2024
A+
A-

Endometriozis, rahimin iç astarına benzer dokunun rahim dışında büyüdüğü, sıklıkla ağrılı bir durumdur. Genellikle yumurtalıkları, fallop tüplerini ve pelvisi kaplayan dokuyu etkiler. Nadiren endometriozis büyümeleri pelvik organların bulunduğu bölgenin ötesinde de görülebilir.

Endometriozis dokusu rahim içindeki astar gibi davranır; her adet döngüsünde kalınlaşır, parçalanır ve kanar. Ama ait olmadığı yerlerde büyür ve bedeni terk etmez. Endometriozis yumurtalıkları etkilediğinde endometrioma adı verilen kistler oluşabilir. Çevreleyen doku tahriş olabilir ve skar dokusu oluşabilir. Yapışıklıklar adı verilen fibröz doku bantları meydana gelebilir. Bunlar pelvik doku ve organların birbirine yapışmasına neden olabilir.

Ağrılı adet ve kısırlık nedeni olabilir

Endometriozis özellikle adet dönemlerinde ağrıya neden olabilir. Doğurganlık sorunları da gelişebilir. Ancak tedaviler, durumun ve komplikasyonlarının sorumluluğunu üstlenmenize yardımcı olabilir.

Endometriozis belirtileri nelerdir?

Endometriozisin ana semptomu pelvik ağrıdır. Genellikle adet dönemleriyle bağlantılıdır. Her ne kadar pek çok kişi regl döneminde kramplar yaşasa da, endometriozisi olan kişiler genellikle normalden çok daha kötü adet ağrısı tarif ederler. Ağrı zamanla daha da kötüleşebilir.

Endometriozisin yaygın semptomları şunları içerir:

Ağrılı dönemler:  Pelvik ağrı ve kramplar adet döneminden önce başlayabilir ve günlerce sürebilir. Ayrıca bel ve karın ağrınız da olabilir. Ağrılı adet dönemlerinin bir diğer adı dismenoredir.

Cinsellikte kram ve ağrılar: Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrı endometrioziste sık görülür.

Bağırsak hareketleri veya idrara çıkma ile ağrı: Bu semptomları adet dönemi öncesinde veya sırasında yaşamanız muhtemeldir.

Aşırı kanama: Bazen adet dönemleriniz ağır olabilir veya adet dönemleri arasında kanama olabilir.

Kısırlık:  Bazı kişilerde endometriozis ilk olarak kısırlık tedavisi için yapılan testler sırasında bulunur.

Diğer semptomlar: Yorgunluk, ishal, kabızlık, şişkinlik veya mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Bu belirtiler adet dönemlerinden önce veya adet döneminde daha sık görülür.

Ağrınızın ciddiyeti, vücudunuzdaki endometriozis büyümelerinin sayısı veya kapsamının bir işareti olmayabilir. Kötü ağrıya sahip az miktarda dokuya sahip olabilirsiniz. Veya çok az ağrıyla veya hiç ağrı olmadan çok sayıda endometriozis dokusuna sahip olabilirsiniz.

Bazı kişilerde hiçbir belirti olmaz

Yine de endometriozisi olan bazı kişilerde hiçbir semptom görülmez. Çoğunlukla hamile kalamadıklarında veya başka bir nedenden dolayı ameliyat olduktan sonra bu duruma sahip olduklarını öğrenirler.

Semptomları olan kişiler için endometriozis bazen pelvik ağrıya neden olabilecek diğer durumlar gibi görünebilir. Bunlar arasında pelvik inflamatuar hastalık veya yumurtalık kistleri bulunur. Veya ishal, kabızlık ve mide kramplarına neden olan irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile karıştırılabilir. IBS ayrıca endometriozis ile birlikte de ortaya çıkabilir. Bu, sağlık ekibinizin belirtilerinizin kesin nedenini bulmasını zorlaştırır.

Ne zaman doktora gitmeli?

Endometriozis semptomlarınız olabileceğini düşünüyorsanız sağlık ekibinizin bir üyesiyle görüşün. Endometriozisin yönetilmesi zor olabilir. Aşağıdaki durumlarda semptomların sorumluluğunu daha iyi üstlenebilirsiniz:

Bakım ekibiniz hastalığı er ya da geç bulur.
Endometriozis hakkında öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenirsiniz.
İhtiyaç halinde farklı tıp alanlarından sağlık profesyonellerinden oluşan bir ekipten tedavi alırsınız.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.