Dünyanın ilk üç boyutlu hologram banknotu basıldı

Japonya, 20 yıl aradan sonra finans ve kadın eğitim kurumlarının kurucularının üç boyutlu portrelerini içeren yeni banknotlarını piyasaya sürdü.
Hologram teknolojisi kullanılan banknotlar, sahtecilikle mücadelede dünyanın ilk kağıt parası olarak dikkat çekiyor.

Dünyanın ilk üç boyutlu hologram banknotu basıldı
Yayınlama: 03.07.2024
A+
A-

Japonya, 20 yıl aradan sonra yeni banknotlarını piyasaya sürdü. Yeni banknotlar, finans ve kadın eğitim kurumlarının kurucularının üç boyutlu portrelerini içeriyor ve sahtecilikle mücadele amacıyla geliştirilen hologram teknolojisini kullanıyor. Bu, Japonya Ulusal Baskı Bürosu’na göre, kağıt para üzerinde dünya çapında ilk kez kullanılan bir teknoloji.

Yenilikçi banknotlar ve hedefler

Yeni 10.000 yenlik banknotta Japon kapitalizminin babası olarak adlandırılan Eiichi Shibusawa (1840-1931), 5.000 yenlik banknotta Japonya’nın ilk kadın üniversitelerinden birini kuran eğitimci Umeko Tsuda (1864-1929) ve 1.000 yenlik banknotta öncü tıbbi bilim insanı Shibasaburo Kitasato (1853-1931) yer alıyor. Başbakan Fumio Kishida, “Japonya’nın kapitalizmini, kadınların güçlendirilmesini ve teknolojik yenilikleri temsil eden yüzler yeni banknotlarda yer alıyor” dedi. Bu adım, Japonya ekonomisinin üç on yıl sonra ilk kez büyümeye dayalı bir döneme girmesiyle birlikte geliyor.

Ekonomik ve sosyal etkiler

Önde gelen şirketler, çalışanların maaşlarını son 33 yılın en hızlı oranında artırıyor, ancak yenin hızlı değer kaybıyla beslenen kalıcı enflasyon, tüketim ve iş dünyasının moralini zayıflatıyor. Mevcut banknotlar kullanılmaya devam edecek, ancak tren istasyonları, otoparklar ve ramen dükkanları ödeme makinelerini yükseltmek zorunda kalıyor. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, “Nakit, herkesin her yerde ve her zaman kullanabileceği güvenli bir ödeme aracıdır ve alternatiflerine rağmen önemli bir rol oynamaya devam edecektir” dedi. Japonya Merkez Bankası dijital para birimleri ile denemeler yapmış olsa da, hükümet henüz dijital yen çıkarma kararı almadı.

Teknolojik yenilik ve altyapı gereksinimleri

2004’ten bu yana ilk kez yenilenen kağıt para, nakit kullanımını seven müşteriler için ödeme makinelerini yükseltmeye teşvik etti. Japonya’da nakitsiz ödemeler son on yılda neredeyse üç katına çıkarak 2023’te tüketici harcamalarının yüzde 39’unu oluşturdu, ancak hala küresel emsallerinin gerisinde ve üretkenliği artırmak için yüzde 80’e yükselmesi gerektiği belirtiliyor. Japonya Otomat Makinesi Üreticileri Derneği’ne göre, bankamatiklerin, tren bilet makinelerinin ve perakende nakit kasalarının yüzde 90’ı yeni banknotlara hazır, ancak restoran ve otopark bilet makinelerinin sadece yarısı hazır. Ülkenin 2,2 milyon içecek otomatının yüzde 80’i de yükseltme gerektiriyor. Bilet makinesi şirketi Elcom’un yöneticisi Takemori Kawanami, “Yıl sonuna kadar bu duruma yanıt vermek zor olabilir” dedi. Kawanami “Bu çok yavaş, ancak bileşenlerde eksiklik var” diye ekledi ve müşteri siparişlerinin beklentileri aştığını belirtti.

Ramen dükkanları ve et kasesi dükkanları gibi birçok Japon fast-food restoranı işçilik maliyetlerini düşürmek için bilet makineleri kullanıyor, ancak bazı küçük işletme sahipleri, enflasyonla mücadele ederken gereken ek yatırımdan memnun değil. Tokyo’da üç ramen dükkanı işleten Shintaro Sekiguchi, “Makine değişiminin satışlara bir etkisi yok, bu yüzden sadece negatif bir etki yaratıyor, artan işçilik ve malzeme maliyetlerine ek olarak” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.