Acı yiyecekler sonrası bunları için! Ağızdaki yangını anında söndürüyor

Swinburne Teknoloji Üniversitesi Kimya bölümünde kıdemli öğretim görevlisi Dr Daniel Eldridge, baharatlı yiyeceklerin acısını dindirecek en iyi içecekleri açıkladı.

Acı yiyecekler sonrası bunları için! Ağızdaki yangını anında söndürüyor
Yayınlama: 14.06.2024
A+
A-

Ağzınız yanarken bir bardak buzlu suya uzanmak isteyebilirsiniz.

Ancak uzmanlar buna şiddetle karşı çıkıyor ve bunun yerine bir yudum yağ, süt veya dondurmanın ideal seçimler olduğu tavsiyesinde bulunuyor.

Baharatlı yiyeceklerin tümü kapsaisinoidler adı verilen bir bileşik ailesini içerir. Bu bileşikler ağzınızı fiziksel olarak ısıtmaz. Bunun yerine ağzınızdaki reseptörlerle reaksiyona girerek yanma hissine neden olurlar, bu da beyne bir şeyin sıcak olduğunu söyleyen bir sinyal gönderir.

Bu ısıyı hafifletmenin tek yolu kapsaisini ağzınızdan çıkarmaktır.

Neden soğuk su işe yaramaz?

Peki neden su içmek bu baharatlı hissin ortadan kalkmasına yardımcı olmuyor? Peki bunun yerine ne daha iyi işe yarar?

Kapsaisin hidrofobik bir moleküldür. Yani su ile temastan nefret eder ve kolayca karışamaz. Hidrofobik kapsaisin’i suyla yıkamaya çalışırsanız, bu çok etkili olmayacaktır çünkü hidrofilik ve hidrofobik maddeler karışmaz.

Kapsaisin düşük sıcaklıklarda suda daha da az çözündüğü için buzlu su özellikle kötü bir seçimdir.

Soğuk suyu yutar yutmaz aynı yere dönersiniz

Dr Eldridge, “Soğuk sıvı ağzınızdayken geçici bir rahatlama hissedebilirsiniz, ancak onu yutar yutmaz başladığınız yere geri döneceksiniz” diye ekledi.

Bunun yerine hidrofobik olan bir içeceği tercih etmek en iyisidir.

Bir yudum yağ işe yarayacaktır, ancak pek de lezzetli olmayan bu çözümü kimse denemek istemez. Bunun yerine süt önerilir.

Süt iki nedenden dolayı ideal bir seçimdir.

Birincisi, sütün hidrofobik yağlar içermesi ve kapsaisin’in daha kolay çözünerek yıkanarak uzaklaştırılmasına olanak sağlamasıdır.

İkincisi ise süt ürünlerinin kazein adı verilen bir protein içermesidir. Kazein, yağın bir bardak sütte karışmasında büyük bir rol oynar ve ayrıca kapsaisin için güçlü bir afiniteye sahiptir.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.