2024 aşure gününde kıyamet mi kopacak? Aşure günü bu sene ne zaman, hangi gün?

Diyanet dini günler takvimine göre Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayına az bir zaman kaldı. Bu sene muharrem ayı 7 Temmuz Pazar günü başlayacak Hicri yılbaşı olan Muharrem ayının ilk günü oruç tutmak, dua etmek ve namaz kılmak tavsiye edilen ibadetler arasında. Aşure günü ise 17 Temmuz çarşamba günü idrak edilecek. Bu sene de aşure gününde kıyamet mi kopacak soruları gündeme geldi. Peki hadislere  bakıldığında aşure gününün kıyamet ile ilgisi var mı?

2024 aşure gününde kıyamet mi kopacak? Aşure günü bu sene ne zaman, hangi gün?
Yayınlama: 24.06.2024
Düzenleme: 24.06.2024 14:39
A+
A-

Hicri takvimin ilk ayı, Allah’ın ayı olarak da bilinen Muharrem ayı için artık geri sayım başladı. Aşure gününün de içinde olduğu Muharrem ayı 7 Temmuz Pazar günü başlayacak. Aşure günü ise 10. gününde yani 17 Temmuz Çarşamba gününe denk gelecek. Aşure gününün yaklaşması ile yeniden kıyamet mi kopacak soruları özellikle sosyal medyada yeniden gündem oldu. Peki 2024 yılında aşure gününde kıyamet mi kopacak, aşure günü 2024 ne zaman?

Aşure gününde kıyamet mi kopacak?

Kıyametin aşure günü kopacağını bildiren hadisler kıyamet hakkında bir tarih belirlemez mi? Kıyamet ne zaman kopacaktır? Ancak kıyametin tarihinin kesin olarak bilinemeyeceği ayet-i kerimeler ve hadis-i şeriflerde bildirilmiştir. “Aşure günü kopacak” ifadesiyle de, kesin bir tarih belirlenmiş olmaz.

2024 yılı Muharrem ayı tarihinin yaklaşmasıyla birlikte aşure günü hakkında ayrıntılar merak edilmeye başladı. Hicri yılbaşı tarihinin belli olmasıyla birlikte ise aşure günü tarihi belli oldu. Peki, 2024 aşure günü ne zaman? İşte 2024 Muharrem ayı başlangıç tarihi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı vakit hesaplarına göre, 2024 hicri yılbaşı tarihi belli oldu. Buna göre; Bu yıl hicri yılbaşı, 7 Temmuz 2024 Pazar gününe denk geliyor. Muharrem ayı, 7 Temmuz 2024 Pazar günü idrak edilecek. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günü dolayısıyla yılbaşı olacak.

Hicri yılbaşı tarihinin belli olmasıyla birlikte bu yılın aşure günü tarihi de belli oldu. Buna göre; Aşure günü, 17 Temmuz 2024 tarihinde ihya edilecek.

Aşure geleneğinin kaynağı konusunda birçok söylence var. Bunlardan biri, Nuh tufanına dayanıyor. Nuh Peygamber, sular çekilip karaya çıkınca, geminin ambarında ne varsa çıkartıp büyük bir kazanda kaynatmış.

Tufandan kurtulanlar hep birlikte yiyip hâllerine şükretmişler. Aşure geleneği oradan gelir deniyor. Bazı yörelerimizde Hz. Hüseyin’e yas olarak algılanır, Kerbela şehitlerinin ruhlarına varması dilenir. Bir başka inanca göre birçok uğurlu olayın bugün gerçekleştiği söylenir. Âdem’in tövbesi bugün kabul edilmiş, İbrahim Nemrut ateşinden, Musa Firavun zulmünden bugün kurtulmuş. Eyüp bugün şifa bulmuş…

Kaynak: Haber Merkezi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.