Pandemide maskeleri boşu boşuna takmışız!

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER Son araştırmalar, yüz maskelerinin Şubat 2022'den bu yana insanların Kovid'e yakalanmasını engellemediğini gösteriyor. İngiltere'deki araştırmacılar, pandemi sırasında 100.000'den fazla kişinin alışkanlıklarına ve Kovid...

Pandemide maskeleri boşu boşuna takmışız!
Yayınlama: 16.05.2024
Düzenleme: 04.07.2024 08:40
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Son araştırmalar, yüz maskelerinin Şubat 2022’den bu yana insanların Kovid’e yakalanmasını engellemediğini gösteriyor. İngiltere’deki araştırmacılar, pandemi sırasında 100.000’den fazla kişinin alışkanlıklarına ve Kovid test sonuçlarına ilişkin verileri yeniden analiz etti.

Maskelerin 2021 yılı boyunca yaklaşık yüzde 30 daha düşük enfeksiyon riskiyle bağlantılı olduğunu, ancak koruyucu etkinin Şubat 2022’de ortadan kalktığını buldular.

İşte o zaman Omicron varyantı ortaya çıktı ve Birleşik Krallık’ta ve o yaz ABD’de baskın hale geldi; araştırmacılar virüsün, insanların enfekte olmasını engellemek için maskeler için fazla bulaşıcı hale geldiğine inanıyordu.

Makalenin başyazarı ve East Anglia Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Profesör Paul Hunter, sonuçların ABD için ‘neredeyse kesinlikle’ geçerli olduğunu söyledi.

‘Birleşik Krallık’ta, bunun ABD’de veya aslında başka herhangi bir yerde değil, burada sorun olmasına neden olacak özünde farklı hiçbir şey yok’ dedi.

Dr Hunter, çalışmadan çıkan ana sonuç şu: “Pandeminin bir bölümünde işe yarayan şeylerin tüm süreç boyunca işe yaradığını varsayamayız”.

“Pandeminin ilk bölümünde inandığımız, özünde her zaman aynı kaldıklarına dikkat etmeye ve eleştirel bir şekilde gözden geçirmeye devam etmemiz gerekiyor” diye ekledi.

Maskeler siyasallaştı

Anketler Birleşik Krallık’taki yetişkinlerin çoğunun maskelerle işinin bittiğini gösterirken, ABD’de maskeler oldukça siyasallaştı.

2023’te yapılan bir anket, Amerikalıların yüzde 12’sinin halka açık yerlerde hâlâ maske taktığını ve bu maskenin hastanelerde ve doktor muayenehanelerinde yaygın olarak kullanıldığını ortaya çıkardı.

East Anglia araştırması, Omicron BA.2’den önce hiç maske takmamanın yetişkinlerde yüzde 30, çocuklarda ise yüzde 10 oranında artan Kovid yakalanma riskiyle bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı; bu da herhangi bir artış tespit etmeyen diğer makalelerle çelişiyor .

Norwich Tıp Fakültesi’nden ortak yazar Dr. Julii Brainard, sonuçların “tamamen şaşırtıcı olmadığını” çünkü Omicron’un önceki varyantlara göre üst solunum yolunu kaplayan hücreleri enfekte etme yeteneğinin artması nedeniyle insanlar arasında daha kolay yayıldığını söyledi.

İnsanların ve hatta sağlık çalışanlarının çoğunluğu, bağışıklık sistemi zayıf, yaşlı veya sağlık konusunda kaygılı kişiler dışında yüz maskesi takmayı bıraktı.

Şöyle ekledi: ‘Enfeksiyonları önlemek için hangi faktörlerin en çok veya en az alakalı olabileceğine dair iyi bir görüşe sahip olmamız gerekiyor. Bu faktörler değişebilirse, buna karşı tetikte olmamız gerekir.’

Araştırmacılar, kanıtların yüz maskelerinin toplum ortamlarında solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasını azalttığı ve Kovid-19 bulaşmasını azalttığı yönünde olduğunu ancak asıl sorunun bunun ne kadar olduğu olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) İngiltere’de gerçekleştirdiği Kovid araştırmasından elde edilen verileri analiz etti ve enfeksiyon oranlarını, kaç kişinin enfeksiyona yakalandığını bulmak için nüfus üzerinde devam eden bir hane halkı anketiyle karşılaştırdı.

Ankette ayrıca, Kasım 2021 ile Mayıs 2022 arasında insanlara alışkanlıklarının pozitif Kovid testi oranlarıyla bağlantılı olup olmadığı soruldu.

Araştırmacılar, maske takmak, yurtdışına seyahat geçmişi, hane halkı büyüklüğü, insanların çalışıp çalışmadığı veya emekli olup olmadığı ve çocuklarla veya 70 yaş üstü kişilerle temas gibi enfeksiyonlara ilişkin çeşitli risk faktörlerinin pandemi boyunca önemli ölçüde değiştiğini buldu.

Kasım 2021’de işte, okulda veya kapalı alanlarda her zaman yüz maskesi takmak, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda enfeksiyon riskinin azalmasıyla bağlantılıydı, ancak sonraki aylardaki ilk Omicron dalgasından sonra bu durum böyle değildi.

Omicron BA.2’den önce hiç maske takmamak, yetişkinlerde Kovid’e yakalanma riskinin yüzde 30, çocuklarda ise yüzde 10 oranında artmasıyla ilişkilendiriliyordu.

Araştırmacılar, Kovid kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından daha az insanın yüz maskesi takmaya başlaması nedeniyle bu değişikliğe davranış değişikliklerinin neden olabileceğini söyledi.

Omicron’dan önce maskeler bulaşmayı yüzde 19 engelliyordu

Yüz maskeleriyle ilgili pandemi öncesi kanıtlara ilişkin incelemeler, maske takmanın Kovid’in yayılmasını yaklaşık yüzde 19 oranında azaltabileceğini gösterdi ancak bu sonuçlar, esas olarak Omicron varyantlarının ortaya çıkmasından önceki verilere dayanılarak yapıldı.

Yüzünü kapatan çocuklar, pandemide erken dönemde pozitif test yapma riskinin artmasıyla ilişkilendirildi ve daha sonra pandemide riskin çok azalması veya hatta hiç olmamasıyla ilişkilendirildi.

East Anglia Üniversitesi’nde tıp profesörü ve araştırmanın baş yazarı Dr. Paul Hunter, DailyMail.com’a ABD’deki diğer araştırmaların okuldaki maske zorunluluğunun yalnızca ‘enfeksiyonları geciktirdiğini ve önlemediğini’ gösterdiğini söyledi.

Denizaşırı seyahatler pandeminin başlarında artan riskle ilişkili değildi, ancak daha sonra öyleydi.

Araştırmacılar, Omicron’un önceki varyantlara göre daha bulaşıcı olması nedeniyle diğer müdahalelerin artık o kadar etkili olmadığını, dolayısıyla ‘daha önce riskin nispeten düşük olduğu durumlarda enfeksiyon riskinin arttığını’ düşünüyor.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.