Beniniz kanserli olabilir mi? İşte test etmenin yolu…

Genellikle güneşten veya bronzlaşma yataklarından gelen ultraviyole ışığa çok fazla maruz kalmanın neden olduğu cilt kanser oranları, son on yılda neredeyse üçte bir oranında arttı....

Beniniz kanserli olabilir mi? İşte test etmenin yolu…
Yayınlama: 27.05.2024
Düzenleme: 27.05.2024 21:21
A+
A-

Genellikle güneşten veya bronzlaşma yataklarından gelen ultraviyole ışığa çok fazla maruz kalmanın neden olduğu cilt kanser oranları, son on yılda neredeyse üçte bir oranında arttı. Yaz tatili hızla yaklaşırken, araştırmalar vaka sayısında artışa işaret ediyor. Cilt kanserinin ilk belirtilerinden biri olan benlerdeki değişim ise dikkatle izlenmesi gereken bir detay. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği, kanserli benlerin görünümüyle ilgili bir kılavuz yayınladı.

İşte o kılavuzdaki uyarılar ve benleriniz hakkında bilmeniz gerekenler…

A – asimetrik

Bu, beninizin simetrisini ifade eder.

Düzensiz veya düzensiz şekle sahip benleri aramak, melanomun erken belirtilerini tespit etmenize yardımcı olabilir.

Bunun nedeni, genellikle yuvarlak ve düzgün kenarlı normal benlerin aksine melanomların genellikle simetrik olmamasıdır.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi- NHS’ye göre iki farklı şekilli yarıya ve düzgün olmayan kenarlara sahip olabilirler .

Bir ben göze çarpıyorsa ve diğer benlerinizden farklı görünüyorsa, bunu doktorunuza kontrol ettirmeniz tavsiye edilir.

B – sınır

Bu, beninizin kenarlarının şeklini ifade eder.

İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği, melanomların düzensiz kenarlara sahip olma veya bulanık veya pürüzlü kenarlara sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylüyor.

Karşılaştırma için uzmanlar, sıradan benlerin ‘genellikle net, düzgün kenarlı bir kenara sahip olduğunu’ söylüyor.

Vücudun herhangi bir yerinde görünebilirler.

Yardım kuruluşu, erkeklerde melanomların en sık sırtta bulunduğunu ve kadınlarda en yaygın bölgenin bacaklar olduğunu söylüyor.

C-renk

Bu, beninizin rengini ifade eder.

Farklı renk ve tonlara sahip bir ben melanom olabilir.

Uzmanlar melanomların kahverengi ve siyah karışımından kırmızı, pembe, beyaz ve hatta mavi renk tonuna kadar farklı tonlara sahip olabileceğini söylüyor.

Ancak normal benler genellikle kahverenginin yalnızca tonlarındadır.

Uzmanlara göre, soluk tenli veya sarı saçlı bazı kişilerde kırmızı ve pembe melanomlara yakalandığını ancak kahverengi olmuyor.

Uzmanlar, bunun amelanotik melanom olarak adlandırıldığını ve diğer melanom türleriyle karşılaştırıldığında nadir olduğunu da ekliyor.

D – çap

Bu, beninizin boyutunu ve ne kadar geniş olduğunu ifade eder.

Benler genellikle bir kalem ucu büyüklüğünde veya daha küçüktür. Ancak 6 mm’den geniş bir ben tespit ederseniz bu bir melanom olabilir.

Kanser araştırmacıları, bazıları 5 mm’nin üzerinde olanlar da dahil olmak üzere çok sayıda benleri olan kişilerde, muhtemelen yıllarca değişmeden orada kalacaklarını söylüyor.

İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği, ‘Çok sayıda benleri veya daha büyük benleri olan kişilerin onları bir dermatolog tarafından kontrol ettirmeleri tavsiye edilir’ diyor. ‘Geçmişte benlerde değişiklik olduysa bu önemlidir.’

E – gelişen

Bu, beninizin nasıl gelişip değişebileceğini ifade eder.

Zararsız benlerin çoğu zamanla aynı şekilde kalır, ancak melanomlar genellikle daha büyük şekil ve hatta renk değiştirir.

Uzmanlar, şekil değişikliğinin alanın yükseltilmiş veya kubbe şeklini alabileceğini söylüyor. Ben düzse bu şekilde kalabilir ancak daha da genişleyebilir, diye ekliyor.

Melanomların şişip ağrıyabilmesi için dikkat edilmesi gereken sadece boyut ve şekil değildir.

NHS, bu durumun onların kaşınmasına veya karıncalanmasına, kanamasına ve aynı zamanda huysuz görünmesine neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Bazı melanomların mevcut benlerden gelişip daha önce normal olan cilt üzerinde büyüyor.

Bu nedenle, herhangi bir ‘normal ben’in kaşınması, şişmesi veya tahriş olmaya başlaması durumunda değişiklikleri takip etmek önemlidir.

Ancak melanom ne kadar erken bulunursa tedavisi de o kadar kolay olur, dolayısıyla bu cilt değişikliklerine sahipseniz mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.