Aşırı terleme ve titremenin nedeni hipoglisemi olabilir!

Yaz-kış fark etmeksizin geceleri aşırı terliyor, çarşaflarınız su içinde kalıyorsa hipoglisemi atağı geçiriyor olabilirsiniz. İşte hipoglisemi nedir, neden olur, belirtileri ve tedavi yolları nelerdir? sorularının yanıtları.

Aşırı terleme ve titremenin nedeni hipoglisemi olabilir!
Yayınlama: 21.07.2024
A+
A-

Diyabetik hipoglisemi, diyabetli bir kişinin kanında yeterli şeker (glikoz) olmadığında ortaya çıkar. Glikoz, vücut ve beyin için ana yakıt kaynağıdır, bu nedenle yeterli miktarda yoksa iyi çalışamazsınız.

Birçok kişi için düşük kan şekeri (hipoglisemi), desilitre başına 70 miligramın (mg/dL) veya litre başına 3,9 milimolün (mmol/L) altındaki bir kan şekeri seviyesidir. Ancak sizin sayılarınız farklı olabilir. Kan şekerinizi korumak için uygun aralık (hedef aralık) hakkında sağlık uzmanınıza danışın.

Hipogliseminin erken uyarı işaretlerine dikkat edin ve düşük kan şekerini derhal tedavi edin. Glikoz tabletleri, sert şeker veya meyve suyu gibi basit bir şeker kaynağı yiyerek veya içerek kan şekerinizi hızla yükseltebilirsiniz. Ailenize ve arkadaşlarınıza hangi semptomları aramaları gerektiğini ve durumu kendiniz tedavi edemiyorsanız ne yapmanız gerektiğini söyleyin.

Erken uyarı işaretleri ve belirtileri

Diyabetik hipogliseminin ilk belirtileri ve semptomları şunlardır:
Soluk görünmek (solgunluk)
Titreme
Baş dönmesi veya sersemlik
Terlemek
Açlık veya mide bulantısı
Düzensiz veya hızlı kalp atışı
Konsantrasyon zorluğu
Kendini zayıf hissetmek ve enerji eksikliği (yorgunluk)
Sinirlilik veya kaygı
Baş ağrısı
Dudaklarda, dilde veya yanakta karıncalanma veya uyuşma

Gece belirtileri ve semptomları

Diyabetik hipoglisemi uyku sırasında ortaya çıkarsa, uykunuzu bozabilecek belirti ve semptomlar şunlardır:

Terleme nedeniyle ıslak çarşaflar veya gecelikler
Kabuslar
Uyandığınızda yorgunluk, sinirlilik veya kafa karışıklığı

Şiddetli belirti ve semptomlar

Diyabetik hipoglisemi tedavi edilmezse, hipogliseminin belirti ve semptomları kötüleşebilir ve şunları içerebilir:

Rutin görevleri tamamlayamama gibi kafa karışıklığı, alışılmadık davranışlar veya her ikisi
Koordinasyon kaybı
Konuşmada zorluk veya peltek konuşma
Bulanık veya tünel görüşü
Yemek veya içecek yiyememe
Kas Güçsüzlüğü
Uyuşukluk

Şiddetli hipoglisemi şunlara neden olabilir:

Konvülsiyonlar veya nöbetler
Bilinçsizlik
Ölüm, nadiren

Belirtiler kişiden kişiye veya bölümden bölüme farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde fark edilebilir hiçbir belirti olmaz. Ayrıca hipoglisemi belirtileriniz olmayabilir. Kan şekeri seviyelerinizi düzenli olarak takip etmek ve kan şekeriniz düşük olduğunda nasıl hissettiğinizi takip etmek önemlidir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Şiddetli hipoglisemi, nöbetler veya bilinç kaybı gibi acil bakım gerektiren ciddi sorunlara yol açabilir. Ailenizin, arkadaşlarınızın ve iş arkadaşlarınızın acil bir durumda ne yapacaklarını bilmelerini sağlayın.

Güvendiğiniz kişileri hipoglisemi hakkında bilgilendirin. Başkaları hangi belirtileri arayacaklarını biliyorsa, sizi erken belirtiler konusunda uyarabilirler. Aile üyelerinin ve yakın arkadaşların glukagonu nerede sakladığınızı ve nasıl vereceğinizi bilmeleri önemlidir, böylece potansiyel olarak ciddi bir durum güvenli bir şekilde yönetilebilir. Glukagon, kana şeker salınımını uyaran bir hormondur.

Hipoglisemi atağı sırasında dikkat edilmesi gerekenler

İşte başkalarına verebileceğiniz bazı acil durum bilgileri. Eğer tepki vermeyen (bilincini kaybeden) veya düşük kan şekeri nedeniyle yutamayan biriyle birlikteyseniz:

İnsülin enjekte etmeyin, çünkü bu kan şekeri seviyelerinin daha da düşmesine neden olur
Sıvı veya yiyecek vermeyin, çünkü bunlar boğulmaya neden olabilir.
Glukagonu enjeksiyon veya burun spreyi ile verin
Glukagon elinizin altında yoksa, nasıl kullanılacağını bilmiyorsanız veya kişi yanıt vermiyorsa acil tedavi için bölgenizdeki 112’yi veya acil servisleri arayın
Haftada birkaç kez veya daha sık hipoglisemi belirtileri gösteriyorsanız, sağlık uzmanınıza görünün. İlaç dozunuzu veya zamanlamanızı değiştirmeniz veya diyabet tedavi rejiminizi başka şekilde ayarlamanız gerekebilir.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.