Yenilenebilir enerjinin 2030’da dünya elektrik talebinin yarısını karşılaması bekleniyor

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2024 Yenilenebilir Enerji raporuna göre, dünya genelindeki yenilenebilir enerji kapasitesi, 2030 yılına kadar önemli bir büyüme gösterecek ve küresel elektrik talebinin neredeyse yarısını karşılayabilecek seviyeye ulaşacak.

Yenilenebilir enerjinin 2030’da dünya elektrik talebinin yarısını karşılaması bekleniyor
Yayınlama: 09.10.2024
A+
A-

Bu büyüme, destekleyici politikalar ve ekonomik faktörlerin etkisiyle hızlanacak. Raporda, yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030’a kadar, bugünkü Çin, Avrupa Birliği (AB), Hindistan ve ABD’nin toplam enerji kapasitesine eşit olacak şekilde 5.500 gigavatın üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Yenilenebilir enerji büyümesinde güneş enerjisi öncü rol oynarken, rüzgar enerjisinin de büyük bir ivme kazanacağı öngörülüyor. Özellikle Çin, bu büyümenin lideri olacak ve dünya genelinde kurulan yenilenebilir kapasitenin %60’ını oluşturacak. Hindistan da hızla büyüyen ekonomiler arasında yenilenebilir enerji kapasitesini en hızlı artıran ülkelerden biri olacak.

IEA Başkanı Fatih Birol, yenilenebilir enerjinin dünya genelinde enerji üretiminde en ucuz seçenek haline geldiğini belirterek, bu kaynağın elektrik sistemlerini dönüştürmede kritik bir rol oynayacağını vurguladı. 2030’a kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik talebinin yarısını karşılaması bekleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.