Yoğun sıcaklıklar ani yağışlara neden olabilir

İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, deniz yüzeyindeki yüksek sıcaklıklar ve artan nem nedeniyle aşırı hava olaylarının görülme sıklığının arttığını belirtti. 2024 yazında da sıcak hava dalgaları ile yağışlı koşulların bir arada yaşanmasını beklediklerini söyledi.

Yoğun sıcaklıklar ani yağışlara neden olabilir
Yayınlama: 06.06.2024
Düzenleme: 06.06.2024 15:17
A+
A-

Türkiye’de sıcak geçen kış ve ilkbaharın ardından, haziran ayında birçok kentte hava sıcaklığı 40 dereceye ulaşarak rekor seviyelere yaklaştı.

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uzmanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre bu yaz Pasifik Okyanusu’nda serin ve yağışlı hava olayı La Nina’nın oluşma olasılığının yüzde 60 olduğunu belirtti.

Tağıl, bu hava olayının doğrudan Türkiye’yi etkilemese de, hava koşullarındaki değişikliklerin zincirleme etkiler oluşturduğunu ve La Nina’nın yaz ile erken sonbahar arasında etkili olmasının beklendiğini vurguladı.

 “2024 yazında sıcak hava dalgaları ile yağışlı koşullar bir arada yaşanacak”
Şermin Tağıl, La Nina’nın etkisiyle serinleme bekleniyor olsa da bu durumun küresel hava sıcaklıklarının aniden düşmesi anlamına gelmediğini belirterek şunları kaydetti:

“Aksine, deniz yüzey sularının yüksek sıcaklıkları nedeniyle bu serinleme, kararsız hava şartlarına yol açacak. Bu kararsız hava şartlarının ani yağışlara neden olmasını bekliyoruz. Ülkemizde yağışlar ve yüksek sıcaklık bir araya geldiğinde bunaltıcı hava ortamı oluşacak. Bu yaz da 2023 yazında olduğu gibi yükselen deniz yüzeyi sıcaklıklarının hava koşullarında önemli rol oynamasını bekliyoruz. Deniz yüzey sularının yüksek sıcaklığı ve artan nem, ülkemizde aşırı hava olaylarının daha sık görülme olasılığını artırıyor. 2024 Nisan ve Mayıs aylarında ortalamanın üzerinde sıcaklıklar yaşandı. Haziranın ilk yarısında ise ülkemiz, Doğu Akdeniz havzasında gelişen deniz sıcak hava dalgasının etkisinde kaldı. 2024 yazında sıcak hava dalgaları ile yağışlı koşulların bir arada yaşanmasını bekliyoruz. Bu durum, yaz aylarında bunaltıcı hava şartlarının yaşanması anlamına gelmektedir. Avrupa Orta Vadeli Hava Durumu Tahmin Modeli’ne (ECMWF) göre, haziran, temmuz ve ağustos aylarında sıcaklıkların ortalamanın üzerinde seyretmesi bekleniyor. Bu durum, büyük sıcaklık dalgalanmaları ve aşırı hava olaylarının yaşanabileceği anlamına geliyor.”

Kuraklık Koşullarının Süreceği Bekleniyor
Tağıl, bu yaz Türkiye’de kuraklık koşullarının sürmesini beklediklerini ve bunun tarım sektörü için endişe verici olduğunu belirtti. Copernicus Yağış İndeksi verilerine göre Türkiye’de kuraklık etkilerinin daha belirgin hale geldiğini ve toprak neminin giderek azaldığını ifade etti.

Ocak ayının dünya genelinde kaydedilen en sıcak ocaklardan biri olduğunu, nisan ve mayıs aylarında da yağış eksikliği yaşandığını belirten Tağıl, “Ülkemizde La Nina’nın başladığı yıllarda genellikle yağışlarda artma gözlenmektedir. Bu yıl durumun nasıl gerçekleşeceğini söylemek için daha çok erken. Yüzeyin aşırı kuru olması, Batı Anadolu ve Akdeniz kıyılarında yangın olasılığını da artırıyor” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.