Veldo Makine, Ar-Ge çalışmalarına kendi üretim sahası içerisinde devam edecek

Organik ve plastik atıkları katı, sıvı ve gaz ürünlere dönüştürmek amacıyla Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde piroliz Ar-Ge tesisi kuran Veldo Makine A.Ş., bir süredir kamuoyunda yer alan 1’inci derecede doğal sit alanı olan Alata’nın mimari yapılaşmaya açılacağı ve tesisin biyodizel üretim yaptığı iddialara cevap vermek amacıyla; uygulama sahası olan Ar-Ge tesisinde yapılan çalışmaların yerinde incelenmesi için basın toplantısı düzenledi. Biyodizel üreten bir tesis olmadıklarına dikkat çeken, Aldo Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Veli Doğan, “Yıpratıcı bir sürecin ardından Ar-Ge çalışması yaptığımız Alatada’ki tesisimizi kendi arazimize taşıyarak faaliyetlerimizi orada sürdüreceğiz” dedi.

Veldo Makine, Ar-Ge çalışmalarına kendi üretim sahası içerisinde devam edecek
Yayınlama: 28.09.2024
A+
A-

Enerji, otomotiv, turizm ve teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren Aldo Grup bünyesindeki Veldo gaz ürünlere dönüştürmek amacıyla, 4 yıl önce zengin bitki örtüsüne sahip Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne ait bin 300 dönümlük arazinin 700 metrekaresine 50 milyon lira bedelle piroliz Ar-Ge tesisi kurdu.  Ar-Ge tesisini Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde kurmalarının sebebini açıklayan Haluk Veli Doğan, “Enstitü, tarım da verim ve kaliteyi geliştirmek, tohumluk üretmek, fidan temin etmek, toprağın verimlilik potansiyelini belirleyerek, uygun gübreleme teknikleri geliştirmek amacıyla kuruldu. Burada Ar-Ge çalışmalarını yapabileceğiz laboratuvar ve ürünlerimizi test edebileceğiz yüzlerce bitki mevcut. Bu nedenle Alata, Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı en uygun alanlardan biridir” dedi.

Projenin detayları hakkında açıklamalarda bulunan Haluk Veli Doğan, zeytin kabuğu, zeytin çekirdeği, kayısı çekirdeği, fındık-fıstık çekirdeği, çam ağacı, meşe ağacı ve diğer orman atıkları olarak adlandırılan atıklar, tarımsal atıklar, sera naylonu ve meyve taşıma kasası benzeri tarımsal plastikleri işlediklerini söyledi. Doğan, “Bu atıklar ilk etapta kırılıp nemi alınıyor. Reaktöre konularak 700 derecede oksijensiz ortamda ısıtılıyor. Daha sonrasında bu ürünlerden 4 çıktı elde ediyoruz. 700 derecede oksijen olmadığı için yanma gerçekleşmiyor dolayısı ile atmosfere yayılan bir gaz yok. Oradan çıkan zehirli gazları alıp, filtreleyerek motora gönderip, doğaya faydalı, yenilenebilir enerji, yeşil elektrik üretiyoruz. Ürün alt sıvısından organik gübre ve bitki koruma ilacı, sıvı katranından su geçirmez yalıtım maddesi, posasından ise toprak koruma malzemesi olarak kullanılabilen karbon elde ediyoruz. Benzer şekilde işlenen plastikten ise sürdürülebilir katı, sıvı ve gaz yakıt üretiyoruz” ifadesini kullandı.

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.