Uzun süre geçmeyen öksürüğün en yaygın nedenleri! Aklınıza bile gelmez ama…

Aylarca süren, geçmeyen ve geceleri kötüleşen öksürüğün nedenlerini sizler için derledik. Bazı olasılıklar aklınıza bile gelmez. Mesela menopoz…

Uzun süre geçmeyen öksürüğün en yaygın nedenleri! Aklınıza bile gelmez ama…
Yayınlama: 04.06.2024
A+
A-

Geçmeyen, aylarca devam eden öksürüğün nedeni ne olabilir? İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Daily Mail yazarı Doktor Martin Scurr, kendisine geçmeyen öksürük şikayetiyle ilgili mektup gönderen bir hastanın durumunu köşesine taşıdı. Martin Scurr, geçmeyen öksürüğün tüm olasılıklarını yazdı.

İşte o yazıdan sizin için derlediklerimiz…

Östrojen hormonları öksürük yapabilir

“…Sekiz haftadan uzun süren kronik öksürük, özellikle kadınlarda 60 yaş üstü kişilerde yaygındır. Bunun nedeni östrojen gibi hormonların ( menopozdan sonra bile hala üretiliyor ) solunum yollarındaki hücrelerin hassasiyetini arttırması olabilir.

Astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı KOAH (temel olarak sigaradan kaynaklanır) ve üst solunum yolları öksürük sendromu (burun boşluklarındaki aşırı mukusun boğazda ve üst solunum yollarında tahrişe neden olması nedeniyle) dahil olmak üzere altta yatan nedenin ne olabileceğine dair bir dizi olasılık vardır.

Ev tozu alerjenleri

Bu arada üst solunum yolu öksürük sendromu neredeyse her zaman ev tozu gibi alerjilerden kaynaklanır. Mukus boğazınıza akar ve sürekli olarak onu temizleme ihtiyacı hissedersiniz.

Reflü de geçmeyen öksürük nedeni olabilir

Bir diğer olası neden ise mide asidinin, ikisinin buluştuğu tek yönlü valfteki bir arıza nedeniyle yemek borusuna geri sızdığı asit reflüdür.

Mide yanmasına ve ses kısıklığına neden olur ama aynı zamanda kronik öksürüğün de en yaygın nedenlerinden biridir; özellikle geceleri yattığınızda ve asitin yukarıya sızması daha kolay olduğunda. Öksürüğünüzün geceleri daha kötü olması bunun suçlu olduğunu gösteriyor.”

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.