Yere düşen yiyecek yenir mi? 5 saniye kuralını unutun

Yere düşen bir yiyeceği 5 saniye içinde alıp yemenin bir sorun olmadığı düşünülür. Peki 5 saniye kuralı gerçekten işe yarıyor mu? İşte bilim dünyasının bu soruya verdiği en son yanıt…

Yere düşen yiyecek yenir mi? 5 saniye kuralını unutun
Yayınlama: 02.06.2024
A+
A-

Çoğu kişi bunun beş saniye kuralı olduğunu söylüyor. Cesur olanlarımız için bu 10 saniyedir. Peki yere düşen yiyecekleri yemek için güvenli süre söz konusu olduğunda bilim ne diyor? Bu, öncelikle yiyeceğin türüne ve ikinci olarak onu nereye düşürdüğünüze bağlıdır.

Karpuz parçaları, elmalar ve şarküteri ürünleri gibi ‘ıslak’ yiyecekler, cips veya kurabiye gibi kuru yiyeceklerden daha fazla bakteri çeker. Uzmanlar, bu gıdalarla yerde ne kadar az zaman geçirilirse o kadar iyi olduğunu söylüyor.

Banyo ve mutfak en fazla bakteriye ev sahipliği yapsa da (metrekare başına yaklaşık 700), bu yıl yapılan bir araştırmaya göre mikroskobik mikropların en az 400’ü oturma odası gibi alanlarda bulunduğundan evinizde bakterilerden kaçmak için güvenli bir yer yok.

Bu araştırma, kaldırımlarda dışkı maddesi ve E. Coli de dahil olmak üzere 100 mililitre su başına 30.000 bakteri hücresinin bulunduğunu ve bunların daha sonra evinize kadar takip edildiğini ve yere düşürdüğünüz herhangi bir yiyeceğe aktarıldığını ortaya çıkardı.

Yiyeceğin su altında yıkanması, toz veya saç gibi gözle görülür bazı parçacıkları uzaklaştırsa da, ister beş saniye içinde olsun, yerden kaptığı mikroplardan kurtulmaz.

5 saniye kuralı bir efsane

Dahiliye doktoru ve gastroenteroloji uzmanı Dr. Wendi Lebrett, ‘Ne yazık ki beş saniye kuralı bir efsane’ dedi .

2016 yılında Rutgers Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada dört yiyecek türü incelendi: karpuz, ekmek, tereyağlı ekmek ve sakızlı şekerler.

Bulgular, beş saniye kuralından sonra karpuzun en fazla bakteriye sahip olduğunu (yüzde 97), ekmek ve tereyağlı ekmeğin ise sırasıyla yüzde 94 ve yüzde 82 olduğunu ortaya çıkardı.

Sakızlı şeker, bakterilerin yüzde 62’sinin kendisine bağlandığını gösterdi.

Karşılaştırıldığında bu küçük bir miktar gibi görünse de bilim insanları, temas ettiğimiz her yüzeyde zararlı bakterilerin bulunduğunu ve temas ettiği anda gıdalara geçebileceği konusunda uyardı.

Bakterilerin yiyeceğe geçmesi 1 saniyeden kısa sürer

Yemeğiniz salmonella, E. Coli , Listeria gibi bakteriler ve hatta sindirim sorunlarına ve kusma, ishal ve 103 Fahrenheit derecenin üzerinde ateş dahil olmak üzere gıda zehirlenmesine neden olabilecek dışkı maddeleri için bir mıknatıs görevi gördüğünden, süreç bir saniyeden az sürer. Bakteriler, tırtılın üzerindeki tüyler gibi çalışan ve böceğin ağaçlara tırmanmasını sağlayan fimbria adı verilen küçük yapılar sayesinde gıdalara bağlanma konusunda son derece beceriklidir.

Bilimin bakterilerin yiyeceğe ne kadar hızlı yapıştığını göstermesine rağmen Rutgers Üniversitesi’nden gıda bilimcisi Donald Schaffner, beş saniye kuralının büyük olasılıkla devam edeceğini söyledi.

National Geographic’e “İnsanlar bunun gerçekten doğru olmasını istiyor” dedi . ‘Bunu herkes yapıyor; hepimiz yerden yemek yeriz.’

Clemson Üniversitesi’nden gıda bilimcisi Paul Dawson tarafından 2007’de yapılan başka bir araştırma da benzer bulguları ortaya çıkardı ve gıdanın yere temas ettiği anda bakterileri topladığını açıkladı.

Dawson ve ekibi dilimlenmiş salamları fayans, ahşap ve halı gibi farklı zemin yüzeylerine bırakarak deneyler yaptı.

Bakteri hücrelerinin yüzde 99’undan fazlasının sadece beş saniye sonra fayanstan salamuraya aktarıldığını buldular.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, her yıl 48 milyon Amerikalının gıda kaynaklı hastalıklardan hastalandığını ve 128.000 kişinin hastaneye kaldırıldığını tahmin ediyor .

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.