“Üretim planlaması”, tarımda verimliliği artıracak

Tarım sektöründe üretim planlaması, Orta Vadeli Program (OVP) 2025-2027 dönemine girerken ön planda tutuluyor. Stratejik ürünlerde üretim planlamasıyla büyümeye katkı sağlanması hedefleniyor.

“Üretim planlaması”, tarımda verimliliği artıracak
Yayınlama: 07.09.2024
A+
A-

OVP’den yapılan açıklamalara göre, program döneminde tarım sektöründe yapısal reformlarla verimliliği artırmak ve istihdamı yükseltmek amaçlanıyor. Verimlilik artışlarının büyümenin kalitesini artırması bekleniyor. Tarımsal üretimde verim artışı ve işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması, ekilebilir ve sulanabilir alanların genişletilmesi yoluyla tarımsal üretimin artırılması planlanıyor.

Bitkisel ürünlerin arz-talep dengesi, tarım arazilerinin uygun kullanımı ve stratejik ürünlerde yeterlilik seviyeleri dikkate alınarak üretim planlaması yapılacak. Tarım ve sanayi etkileşiminin güçlendirilmesi amacıyla sözleşmeli üretim desteklenecek ve yaygınlaştırılacak.

Organize tarım bölgelerinin sayısının artırılması planlanıyor. Ayrıca, doğal afetlere karşı koruma ve seraların doğru yerlerde ve tekniklerle yapılması sağlanacak. Sera alanları modernleştirilecek ve yenilenebilir enerji kaynakları (jeotermal, rüzgar, güneş, biyokütle) kullanılacak. Bu düzenlemelerin 2025 yılının 4. çeyreğinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Kırsal alanların sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlamak amacıyla gençler ve kadınlara yönelik destekler artırılacak. Tarım ve hayvancılığın özendirilmesi sağlanacak.

Tarım sektörünün daha sağlıklı verilerle yönlendirilebilmesi için “Genel Tarım Sayımı” yapılacak. İdari kayıtlar güncellenecek ve kapsamlı tarım envanteri oluşturulacak. Tarım bilgi sistemlerine ilişkin yazılım ve donanım altyapısı iyileştirilecek. Dijitalleşme, yapay zeka ve veriye dayalı iş modelleriyle akıllı tarım uygulamaları yaygınlaştırılacak.

Tarım sektöründe fiyat istikrarını sağlamak amacıyla stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranları belirlenecek. Gıda ve tarım ürünlerindeki fiyat değişiklikleri erken uyarı sistemi ile izlenecek. Belirli ürünlerde Gıda ve Tarım Ürünleri Stok Takip Sistemi oluşturulacak ve tarımsal üretim teşvik edilecek.

Bu stratejiler, tarım sektöründe sürdürülebilir büyümeyi desteklemeyi ve üretim verimliliğini artırmayı amaçlıyor.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.