Trendyol ve UNDP’den Ulamış’a dijital erkez: Dijital uçurum kapanıyor, köyler kalkınıyor

Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürütülen kırsal kalkınma projesi Yarının Köyleri kapsamında, Adana'nın ardından İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı 3 bin nüfuslu...

Trendyol ve UNDP’den Ulamış’a dijital erkez: Dijital uçurum kapanıyor, köyler kalkınıyor
Yayınlama: 26.05.2024
A+
A-

Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürütülen kırsal kalkınma projesi Yarının Köyleri kapsamında, Adana’nın ardından İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı 3 bin nüfuslu Ulamış köyü de dijital merkeze kavuştu.

Yarının Köyleri projesi nedir?

Yarının Köyleri projesi, yerel ürünlerin pazarını genişletmek, verimi artırmak ve maliyetleri azaltmak üzere projeye dahil olan köyleri bir dizi dijital araç ve teknolojiyle donatıyor. Verilen eğitimlerin de katkısıyla, genç, yaşlı tüm köy halkına, yeni geçim kaynaklarına kapı açabilecek dijital beceriler edinme olanağı sağlıyor.

Ulamış’ta neler yapılıyor?

Ulamış’ta uygulamaya geçirilen projeyle Bademler, Düzce, Turgut, İhsaniye ve Çamlı gibi çevre köylerin sakinlerine de erişerek 15 bin civarında bir nüfusun dijital merkezin olanaklarından ve eğitim faaliyetlerinden sürekli olarak yararlanmasını sağlamak hedefleniyor.

Projenin faydaları neler?

Dijital uçurum kapanıyor: Proje kapsamında kurulan dijital merkezler, bölge halkına internet ve bilgisayar erişimi sağlayarak dijital uçurumun kapanmasına katkıda bulunuyor.
Yerel ekonomi canlanıyor: Dijital beceriler kazanan köylüler, ürünlerini internet üzerinden pazarlayarak ve e-ticaret yaparak gelirlerini artırma imkanı buluyor.
Kadınların ve gençlerin katılımı artıyor: Proje kapsamında düzenlenen eğitimler ve atölyeler, kadınların ve gençlerin ekonomik ve sosyal hayata katılımını teşvik ediyor.
Tarımsal verimlilik artıyor: Akıllı tarım uygulamaları sayesinde su ve ilaç kullanımı optimize edilerek, tarımsal verimlilik ve sürdürülebilirlik sağlanıyor.
Göç azalıyor: Köylerde yeni iş imkanları ve yaşam standartlarının iyileşmesi, göçün önlenmesine katkıda bulunuyor.
Ulamış’ta Odaklanılan Ürünler:

Ulamış için odaklanılacak ürünler arasında enginar, zeytin, karakılçık buğdayı, keçiboynuzu, keçe-kök boya ve iğne oyası yer alıyor.

Projenin hedefleri:

5 yılda 10 köye dijital merkez kurmak
1 milyondan fazla kişiye ulaşmak
Yeni e-ticaret girişimcisi oranını %60 artırmak
Tarımsal verimliliği %20 oranında yükseltmek
Trendyol ve UNDP’nin Açıklamaları:

Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz, “Yarının Köyleri’nin, Türkiye’nin en kapsamlı kırsal kalkınma projelerinden biri olduğunu belirterek, ‘UNDP ile el ele vererek hayata geçirdiğimiz bu projeyle kırsal ekonomileri canlandırmayı, kültürel mirası korumayı ve kapsayıcı büyüme için yollar oluşturmayı amaçlıyoruz.’ ifadelerini kullandı.”

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da “Köylerde üretilen ürünlerin yaratıcılığını ve ustalığını sergilerken köy halkının gelirlerini ve fırsatlarını iyileştirerek, köyleri gençlerin kaçtığı bir yerden yaşam ve iş için cazip bir seçeneğe dönüştürmeyi umuyoruz.’ değerlendirmesinde bulundu.”

Kaynak: ASLIHAN EKER/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.