Toplu taşıma araçları mikrop yuvası!

Yayınlama: 10.07.2024
A+
A-

Toplu taşıma araçlarında bulaşıcı hastalık riskini azaltmak için temizlik ve hijyen önlemlerine azami dikkat etmek gerekiyor. Düzenli temizlik, iyi havalandırma, maske kullanımı, el hijyeni ve hasta yolcuların izolasyonu gibi önlemler, toplum sağlığını korumada büyük rol oynuyor. Bunu yakın geçmişte tüm dünyayı etkisi altına alan salgın hastalığın yaygın olduğu dönemde hep beraber yaşadık. Bu önlemlerin genel olarak halk sağlığını korumak için sürekli uygulanması gerektiği de biliniyor.

Lakin Adana’da her gün yüzbinlerce vatandaşın kullandığı özel halk otobüsleri, dolmuşlar ve belediye otobüsleri virüs ve mikrop yuvası haline gelmiş durumda…

Çok uzun zamandır temizlenmediği için kir içindeki koltuk başlıklarına, yapış yapış tutamaklara temas etmek zorunda kalan vatandaşlar, farkında olmadan ellerini ağzına, burnuna ve gözlerine götürebiliyor. Bunun sonucunda da virüsleri ve mikropları doğrudan almış oluyor. Türlü türlü hastalıklara yakalanmamak imkânsız gibi bir şey…
İyi temizlenmeyen klimalar da mikrop saçıyor. İklimlendirilmesi iyi olmayan, kliması temizlenmemiş toplu taşıma araçlarında solunan hava yolcularda alerjik reaksiyonlara, hapşırık krizlerine yol açabiliyor.
Adana’da özellikle yaz aylarında toplu taşıma araçlarında klima kullanımı ayrı bir tartışma konusu. Bunaltıcı sıcaklarda özel halk otobüslerine ve dolmuşlara binenler, klimaların çalıştırılmaması konusunda şoförlerle sert tartışmalara giriyor. Esnaf, akaryakıt tüketimini artırdığı için klimaları çalıştırma konusunda kırk dereden su getiriyor. Göstermelik denetimler yapılıyor fakat toplu taşıma esnafı yine bildiğini okuyor.
Toplu taşıma araçlarındaki bu pasaklılığa, bu kayıtsızlığa, bu kirliliğe kim son verecek? Herkes bu sorunun cevabını arıyor. Toplu taşıma ücretlerinin artırılması için esnaf Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın kapısına dayanıyor. Demek ki bu soruna çare bulacak babayiğit belli…

Şehir içi ulaşımın düzenlenmesi, trafik yönetimi, toplu taşıma hizmetlerinin planlanması gibi konularda kararlar alan makam Adana Büyükşehir Ulaşım Koordinasyon Merkezi bu konuda harekete geçemez mi? Koltuklara yıkanabilir kılıf takma zorunluluğu getirilmesi, araç içi temizliğin sağlanması, biniş ve iniş kapılarında dezenfektan kullanımını sürekli hale getirmek çok mu zor?

Artık yeter! Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yöneticileri, özel halk otobüsleri kooperatiflerinin yöneticileri ve dolmuş kooperatiflerinin yöneticileriyle uzlaşı içinde bu konulara çareler üretmeli. Yıkanabilir koltuk kılıflarına reklam alınarak düşük maliyetlerle değişimler yapılabilir. Özel temizlik şirketleriyle anlaşılarak toplu taşıma araçlarının düzenli temizliği sağlanabilir.

İşte o zaman Adanalılar sizlere beddua yağdırmayacak, alkışlarla teşekkür edecektir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.