Adana, dünya ticaretinde cazibe merkezi olma fırsatı yakaladı

Yayınlama: 18.07.2024
Düzenleme: 18.07.2024 12:50
A+
A-

Enerji, demir-çelik ve petrokimya sektörlerinde mega projelerin hayata geçirildiği; gıda, tekstil, mobilya ve tarımsal ürün işleme alanlarında yeni OSB’lerin kurulduğu Akdeniz Bölgesi’nin küresel ticarette dinamikleri Türkiye lehine değiştirecek en önemli yatırım olan Adana Ana Konteyner Limanı’nın yapımı konusunda AK Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Ömer Çelik müjdeyi verdi.

Çelik, sosyal medya paylaşımında “Stratejik konumuyla her daim önemli bir potansiyeli bünyesinde barındıran Adana’mızı dünya ticaretinde ve uluslararası ulaştırma koridorlarında öne çıkaracak olan Adana Ana Konteyner Limanı’nın tahsisi onaylandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın Adana’mıza dev bir eser daha kazandırma müjdesi hayata geçiyor. Adana Ana Konteyner Limanı ile Basra Körfezi’nin Irak ve Türkiye üzerinden Akdeniz’e bağlanmasının yanı sıra doğu-batı, güney-kuzey koridorlarında demir ve kara yollarından taşınan yüklerin Akdeniz’e Türkiye üzerinden geçmesine olanak sağlanacak. Türkiye’nin tüm limanlarının kurulu kapasitesi 12 milyon TEU iken neredeyse tüm kapasiteyi karşılayacak olan Adana Ana Konteyner Limanı, Adana’mızın ve bölgemizin ticari potansiyelini maksimum düzeyde değerlendiren stratejik bir aktör olacak. Bu büyük projeyi Adana’mıza ve bölgemize kazandıran Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı arz ediyoruz, ilgili Bakanlarımıza teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

2023 yılı TÜİK verilerine göre dış ticaret hacmi 7 milyar 148 milyon dolar olan, geçen yıl yaklaşık yıl 3 milyar ihracat hacmine ulaşan Adana, bu devasa liman yatırımıyla küresel ticarette oyun kurucu aktörler arasına girme fırsatı yakaladı. Çünkü, geçen nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinde Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, Kalkınma Yolu Projesi’nde iş birliğine ilişkin 4’lü mutabakat zaptı imzalandı. Kalkınma Yolu’nun dünya ticareti için önemli bir alternatif rota oluşturarak küresel lojistiği ve ticari akışları etkileme potansiyeline sahip çok uluslu bir proje olduğu açıklandı. Basra Körfezi’ndeki Büyük FAV Limanı’nı Türkiye’nin güney sınırıyla, oradan da Avrupa’ya bağlayacak 1.200 kilometrelik demir yolu, otoyol, enerji nakil ve iletişim hattı projesi olan Kalkınma Yolu’nun Ümit Burnu’ndan 45 gün, Süveyş Kanalı’ndan 35 gün olan nakliye sürecini 25 güne düşüreceği belirtildi.

Kalkınma Yolu Projesi, Irak’ın güneyindeki Basra kentinde inşaat devam eden Büyük FAV Limanı’ndan başlıyor. 2025 yılında tamamlanması planlanan bu liman, Fırat ve Dicle nehirlerinin denize dökülmeden birleştiği Şattülarap ağzında yer alıyor. Limandan başlayarak Divanie, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul’dan geçerek Türkiye sınırına uzanacak demir yolu ve kara yolu hatlarını ihtiva eden proje, Adana ve Mersin’e ulaşıyor. İşte dünya ticaretinde büyük bir değişim öngören, Türkiye’nin stratejik konumunu daha da güçlendirmesi beklenen Kalkınma Yolu Projesi’nin Akdeniz’e açılan kapısı, müjdesi verilen Adana Ana Konteyner Limanı olacak.

Türkiye’yi bölgesel bir lojistik merkez haline getirmesi ve Orta Doğu ile Avrupa arasındaki bağlantıyı güçlendirmesi öngörülen Kalkınma Yolu Projesi’nin toplam yatırım tutarı 17 milyar dolar, tamamlanma süresi ise 2028 yılı olarak belirlendi. Dolayısıyla Adana Ana Konteyner Limanı’nın inşası da bu takvime uygun şekilde ilerleyecek.

Adana Ana Konteyner Limanı Projesi’nin detaylarına göz attığımızda uygun görülen adresin Yumurtalık ilçesi Gölova Mahallesi Deniz Mevkii olduğunu görüyoruz. Bu liman 9 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip olacak. 3 bin 500 metre uzunluğunda rıhtım inşa edilecek. Limanda konteyner terminali, kuru dökme yük terminali, genel kargo terminali ve Ro-Ro terminali bulunacak. Limanda ayrıca gemi onarım ve bakım tesisleri de yer alacak. Liman tesisi 6 fazda tam kapasiteye ulaşacak. Limanın faaliyete geçmesiyle birlikte yıllık 9 bin 250 adet geminin yüklemesi ve boşaltımı yapılacak.

Adana Ana Konteyner Limanı Projesi’nin büyüklüğünü bir başka pencereden bakarak incelersek daha iyi anlamış oluruz. Akdeniz Bölgesi’nde Hatay-İskenderun, Adana ve Mersin’de büyük ya da küçük elleçleme yapan 44 liman bulunuyor. Bu tesislerde yıllık 100 milyon ton dökme yük, 170 milyon sıvı yük ve 4,5 milyon TEU konteyner elleçleniyor. Dolayısıyla Adana Ana Konteyner Limanı Projesi, bölgedeki 44 limanın yıllık toplam elleçleme kapasitesinin iki katı konteyneri elleçleyecek.

Bölgemizde endüstri, lojistik, maden, tarım, tekstil, hayvancılık ve enerji gibi ana sektörlerde yeni yatırımları da beraberinde getirecek, Akdeniz Bölgesi ve merkezindeki Adana’nın dünyanın yeni bir liman cazibe merkezi olmasının önünü açacak Adana Ana Konteyner Limanı’nın şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olması diliyorum. Adana’nın Türkiye Yüzyılı’nda yakaladığı yeni bir ekonomik güç olma fırsatını çok iyi değerlendireceğine ve ihracat rakamlarını çok daha yukarılara çıkaracağına inanıyorum.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.