Sürekli yemek yemenize rağmen kilo veriyorsanız dikkat!

Sık sık açlık hissediyor, sürekli yemek yiyor ancak yine de istemsizce kilo veriyorsanız tiroid beziniz aşırı çalışıyor olabilir!

Sürekli yemek yemenize rağmen kilo veriyorsanız dikkat!
Yayınlama: 23.07.2024
A+
A-

Hipertiroidizm, tiroid bezi çok fazla tiroid hormonu ürettiğinde ortaya çıkar. Bu duruma aşırı aktif tiroid de denir. Hipertiroidizm vücudun metabolizmasını hızlandırır. Bu, kilo kaybı, el titremeleri ve hızlı veya düzensiz kalp atışı gibi birçok belirtiye neden olabilir.

Hipertiroidizm için çeşitli tedaviler mevcuttur. Tiroid bezinin ürettiği hormon miktarını yavaşlatmak için antitiroid ilaçlar ve radyoaktif iyot kullanılabilir. Bazen hipertiroidizm tedavisi, tiroid bezinin tamamını veya bir kısmını çıkarmak için cerrahi müdahaleyi içerir. Bazı durumlarda, nedenine bağlı olarak hipertiroidizm ilaç veya başka bir tedavi olmaksızın iyileşebilir.

İstemsizce kilo veriyorsanız…

Hipertiroidizm bazen diğer sağlık sorunlarına benzer. Bu, teşhis edilmesini zorlaştırabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok belirtiye neden olabilir:

– Çabalamadan kilo vermek.
– Kalp atışının hızlanması, taşikardi adı verilen bir durum.
– Düzensiz kalp atışı, aritmi olarak da adlandırılır.
– Kalp çarpıntısı, bazen kalp çarpıntısı olarak da adlandırılır.
– Artan açlık.
– Sinirlilik, kaygı ve asabiyet.
– Titreme, genellikle ellerde ve parmaklarda görülen hafif titreme.
– Terlemek.
– Adet döngüsünde değişiklikler.
– Isıya karşı hassasiyetin artması.
-Bağırsak düzeninde değişiklikler, özellikle daha sık bağırsak hareketleri.
– Bazen guatr olarak da adlandırılan, boynun tabanında şişlik şeklinde görülebilen büyümüş tiroid bezi.
– Yorgunluk.
– Kas Güçsüzlüğü.
– Uyku sorunları.
– Sıcak, nemli cilt.
– İncelen cilt.
– İnce, kırılgan saçlar.

Yaşlı yetişkinlerin fark edilmesi zor semptomlara sahip olma olasılığı daha yüksektir. Bu semptomlar arasında düzensiz kalp atışı, kilo kaybı, depresyon ve sıradan aktiviteler sırasında zayıf veya yorgun hissetme yer alabilir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Eğer çabalamadan kilo verirseniz veya hızlı kalp atışı, alışılmadık terleme, boynunuzun tabanında şişlik veya hipertiroidizmin diğer semptomlarını fark ederseniz, sağlık uzmanınızla bir randevu ayarlayın. Sağlık uzmanınıza fark ettiğiniz tüm semptomları, önemsiz olsalar bile, anlatın.

Hipertiroidizm tanısı konulduktan sonra çoğu insanın, durumu izlemek için sağlık uzmanına düzenli olarak gitmesi gerekir.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.