Reeskont nedir, reeskont faizi yükselirse ne olur?

Reeskont nedir, reeskont faizi yükselirse ne olur? sorularının yanıtları Merkez Bankası’ndan gelen son dakika reeskont faizi kararı sonrası merak ediliyor. İşte reeskont faiziyle ilgili merak edilen soruların yanıtları…

Reeskont nedir, reeskont faizi yükselirse ne olur?
Yayınlama: 28.09.2023
A+
A-

Reeskont nedir, reeskont faiz oranı nedir, reeskont faizi yükselirse ne olur, reeskont faizi düşerse ne olur? sorularının yanıtlarını sizler için derledik. Önce reeskont nedir? bu sorunun yanıtını vererek başlayalım.

Reeskont nedir?

Reeskont kelime anlamı ‘tekrar iskonto’ demektir. En basit anlatımıyla bankalar ellerinde bulundurdukları ve henüz ödeme zamanı gelmemiş değerler kağıtları (çek, senet vb.) Merkez Bankası’na erkeden iskonto ettirerek nakte çevirmesi işlemidir. 

Reeskont faizi nedir?

Reeskont faizi ise yukarıda ifade edien işlemin yani vadesi gelmemiş değerli kağıtların (çek, senet vb.) Merkez Bankası aracılığıyla vadesinden önce nakte dönüştürülmesi sırasındaki işleme uygulanan faizdir. Reeskont faizi eğer işlem öncesi taraflar arasında başka bir faiz oranı belirlenmemişse uygulanır. 

Reeskont faizi yükselirse ne olur?

Reeskont faizi genelde Merkez Bankaları’nın para politikalarını hayata geçirirken kullandıkları bir araçtır. Zira bankalara Merkez Bankası arasındaki işlemlerden biri olan reeskont aynı zamanda Merkez Bankası’nın para piyasasını kontrol etmesini sağlayan güce sahiptir. Bu kapsamda parasal sıkılaşma dönemlerinde Merkez Bankaları reeskont faizlerini yükselterek parasal hacmi kontrol etme yoluna gidebilirler. Reeskont faizinin yükseltilmesi piyasada krediye erişimi daraltır ve kredi hacmi düşürür. Bu sayede Merkez Bankası reeskont faizini yükselterek kredi kaynaklı parasal hacmi daraltıp, parasal sıkılaşmayı sağlayabilir. 

Reeskont faizi düşerse ne olur?

Reeskont fazi düşerse ne olur? sorusunun yanıtı ise yükselmesinin tersi bir durumu sembolize eder. Parasal bolluğun olduğu, rahat ekonomik koşullarda Merkez Bankaları reeskont faizlerini düşürerek krediye erişimi kolaylaştırır ve parasal hacmi artırır. 

Reeskont faiz oranı kaç?

Merkez Bankası’nın 28 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan reeskont faiz kararına göre, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 25,75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 26,75 olarak tespit edildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.