OVP ile enflasyonun tek haneye düşürülmesi ve fiyat istikrarı hedefleniyor

Türkiye’nin 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP), enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesini ve fiyat istikrarının sağlanmasını hedefliyor. OVP çerçevesinde uygulanacak stratejiler, dezenflasyon sürecine uygun politika bileşenleri, yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar ile arz yönlü politikaları içeriyor. Bu kapsamda, finansal istikrar güçlendirilerek enflasyonun arz yönlü kaynaklarıyla daha etkin bir şekilde mücadele edilecek.

OVP ile enflasyonun tek haneye düşürülmesi ve fiyat istikrarı hedefleniyor
Yayınlama: 06.09.2024
A+
A-

OVP, finansal istikrarın kalıcı bir şekilde sağlanmasını amaçlıyor. Enflasyonun istenilen patikada gerilemesi sağlanana kadar, tüm araçlar enflasyonla mücadeleye katkıda bulunacak şekilde kullanılacak. Enflasyon hedeflemesi uygulaması devam edecek ve Merkez Bankası, maliye ve gelirler politikalarının para politikası ile eşgüdümüne odaklanacak.

Dalgalı döviz kuru rejimi, sağlıksız fiyat oluşumları ve aşırı oynaklık durumları dışında, kurların arz ve talep dengesine göre oluşmasını sağlayacak. Yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar, enflasyon tahmin ve hedefleriyle uyumlu bir şekilde artırılacak. Asgari ücret artışlarının dezenflasyon süreciyle uyumu da göz önünde bulundurulacak.

Enflasyon ataletinin bütüncül bir şekilde ele alınması ve enflasyon beklentilerinin etkin yönetimiyle fiyatlardaki katılık azaltılacak. Tarımsal ürünlerin alım fiyatları, kamu maliyesine etkileri ve piyasa dinamikleri dikkate alınarak belirlenerek, geçmiş enflasyona endeksleme davranışının azaltılması hedeflenecek. Ayrıca, perakende sektörleri başta olmak üzere hizmet sektörlerinde geriye dönük endeksleme mekanizmaları azaltılacak ve şeffaflık ile rekabet odaklı uygulamalar yaygınlaştırılacak.

Arz yönlü politikalarla üretim kapasitesi ve arz güvenliği artırılarak, enflasyonun arz yönlü şoklara karşı duyarlılığı azaltılacak. Gıda fiyatlarında istikrarı sağlamak amacıyla stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranları belirlenecek ve üretim planlaması yapılacak. Ayrıca, gıda ve tarım ürünlerindeki arz-talep değişimleri ile dağıtım zincirindeki gelişmeler, erken uyarı yaklaşımıyla izlenecek ve fiyat istikrarını destekleyecek maliye ve dış ticaret politikaları uygulanacak.

Tarım ürünlerinde fiyat istikrarını desteklemek üzere Gıda ve Tarım Ürünleri Stok Takip Sistemi oluşturulacak ve gıda ürünleri depolarında izlenebilirlik sağlanacak. Tarımsal teşvik ve destekler, üretim kararlarını yönlendirecek şekilde önceden açıklanacak ve ödemeler zamanında yapılacak.

Kira ve konut fiyatlarındaki gelişmeler de dikkate alınarak, depremin yarattığı konut stokundaki kayıpların telafisi için yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek. Dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkanları artırılacak. Ayrıca, gayrimenkul kira kontratlarının dijital platforma transferi tamamlanacak.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.