Ortodoks politika ne demek?

Ekonomide Ortodoks politika nedir? Ortodoks politikalara dönüş ne demek? Ortodoks politikalar kısa anlatımıyla dünya genelinde genel kabul görmüş ekonomi kurallarının uygulanması demek. Ortodoks politikaların zıttı ise Heterodoks olarak adlandırılır.

Ortodoks politika ne demek?
Yayınlama: 16.09.2023
A+
A-

Ekonomi politikalarına bakıldığında en çok merak edilen konuların başında Ortodoks politikalar oluyor. Ortodoks politika nedir, ortodoks polita ne demek, ortodoks politikalara dönüş ne demek, ortodoks politikalara dönünce ne olur? soruları gündemde. Türkiye bir süredir heterodoks politikalarla ekonomi yönetimini tercih etti. Ortodoks politikaları anlamak adına önce heterodoks politika nedir, nasıl uygulanır? sorularına yanıt vermek daha faydalı olacaktır. Ardından değişimi anlamak çok daha kolay olacaktır. 

Heterodoks politika nedir, nasıl uygulanır? gelin birlikte bakalım.

Heterodoks politikalarda ücretler sabitlenir/dondurulur, fiyatlar sabitlenir. Dış ticaret açısından genel kabul gören uygulamalar terk edilir. Örneğin, pazar paylarını arttırmak için maliyeti altında fiyatla ihracat yapılır. Gümrük vergisi, kotalar gibi önlemler dışındaki uygulamalrla ithalat zorlaştırılır. 

Bu çerçeveden Türkiye’de bir süredir uygulanan heterodoks politikalarda kira zammı, dolar kurunun baskılanması, faizlerin düşürülmesi gibi kararlar öne çıkıyor. Bu tip genel kuralların dışındaki uygulamalar dünyada çoğunlukla özel geçiş dönemlerinde yada ülkelerin bir alanda sıçrama yakalamak istediklerinde başvurdukları yollar olarak dikkat çeker. Dünyada heterodoks politikaların en yaygın uygulandığı ülkelerin başında Brezilya ve Arjantin’dir. 

Heterodoks politikaların uygulandığı ekonomilerde genel olarak başarı sergilenememiştir.

Ortodoks politikalara geçiş ne demek, nasıl olur?

Şimdi gelin ortodoks politika nedir, ortodoks politikalara geçiş ne demek? sorularına yanıt verelim. Ortodoks politikalar yukarıda saydığımız kontrollü, kısıtlayıcı ekonomi kuralları yerine ekonominin serbest piyasa düzenine bırakılması anlamına geliyor. Tüm fiyatlar ve girdiler piyasanın kendi koşullarıyla belirleniyor. Ortodoks politikalar ekonomide geleneklere, genel kabul görmüş görüşlere bağlı olan uygulamalar olarak anılıyor. Kısacası genel kabul görmüş uygulamalardan oluşan ekonomi politikasına da Ortodoks ekonomi politikası adı verilir. Genel kabul görmüş ekonomi politiları deyince ABD, Avrupa piyasaları öne çıkıyor. 

Ortodoks ne demek?

Ortodoks ifadesi günümüzde Hristiyan toplumları için kullanılan bir ifadedir. Serbet piyasa ekonomisinin kökenlerinin Hristiyan batı toplumlarına dayanması nedeniyle ekonomi politikaları da bu atıfla adlandırılır. Ortodoks, Yunanca orthos yani doğru ile ve doxa yani inanç- öğreti sözcüklerinden oluşan ‘DOĞRU İNANÇ’ olarak tanımlanan bir kelimedir. 

Heterodoks ne demek?

Heterodoks da yine köken olarak Hristiyan inancına dayanan bir kelimedir.  Heterodoks, Yunanca heteros yani farklı ve doxa sözcüklerinden türetilmiş ve farklı inanç anlamına gelen bir sözcüktür. Ekonomide serbest piyasa ekonomisinin tersi uygulamalara atıf yapmak için kullanılır. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.