Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu
Yayınlama: 26.06.2024
A+
A-

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi ile kurulması planlanan Milli Eğitim Akademisi’yle ilgili açıklamalarda bulundu. Güler, kanun teklifiyle öğretmenlerin, eğitim yönetimi ve denetimi alanlarında görev alacak kişilerin, bilimsel ölçütler ve gelişmeler doğrultusunda meslek içi eğitimlerinin yapılmasını, kariyerlerinin geliştirilmesini ve eğitim kurumu yöneticilerine yöneticilik formasyonunun kazandırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Güler, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy ve Konya Milletvekili Latif Selvi ile birlikte Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin TBMM Başkanlığına sunulduğunu açıkladı. Kanun teklifinin 39 maddeden oluştuğunu ve geçici 3 madde içerdiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve bakanlık bürokrasisi ile uzun zamandır bir çalışma içinde olduklarını söyleyen Güler, kanun teklifinin ilk imza sahipleri olan Maviş, Toy ve Selvi’nin süreci yakından takip ettiklerini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi ve personel sayısıyla ülkedeki en büyük kurumlardan biri olduğuna dikkat çeken Güler, bu büyüklüğün yanında nitel yeterliliğin de eklenmesinin olmazsa olmaz olduğunu vurguladı.

Güler, eğitim sisteminde 1 milyon 230 bin 402 öğretmen ve okul yöneticisinin görev yaptığını, öğretmenlerin 477 bininin 35 yaş ve altında olduğunu, tamamının yaş ortalamasının ise 40’ın altında olduğunu belirtti. Öğretmenlerin mesleklerini gerektiği gibi yerine getirebilmeleri için sürekli desteklenmeleri gerektiğini dile getiren Güler, kanunla kurulacak Milli Eğitim Akademisi’nin bu amaca hizmet edeceğini söyledi.

Güler, öğretmen adaylarının, öğretmenlik alanına kaynak teşkil eden bir yükseköğretim programını tamamladıklarında Milli Eğitim Akademisi aracılığıyla mesleğe hazırlık eğitimine alınacağını, bu eğitimlerin öğretmenlik meslek bilgisi ve özel alan bilgisi başta olmak üzere yeterlilikler esas alınarak yürütüleceğini ifade etti. Ayrıca, bu eğitimin bir bölümünün okul uygulamasına ayrılarak adayların uygulama eksiğinin giderilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Öğretmen yetiştirme ve geliştirme sürecinin yürütülmesi için Bakanlığa bağlı bir akademi kurulmasının geçmişten beri talep edilen bir husus olduğunu belirten Güler, Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasıyla öğretmenler başta olmak üzere eğitim yönetimi ve denetimi alanlarında görev alacak personelin eğitimlerinin yapılmasını, kariyerlerinin geliştirilmesini ve eğitim kurumu yöneticilerine yöneticilik formasyonunun kazandırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi’nin 13 Temmuz 2023 tarihli kararıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı maddelerinin iptal edildiğini hatırlatan Güler, iptal gerekçelerine uygun düzenlemelerin bu kanun teklifinde yer aldığını bildirdi. Öğretmenlerin nitelik ve seçimi, hak, ödev ve sorumlulukları, disiplin işlemleri, KPSS puan üstünlüğüne göre öğretmen adaylarının teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimine alınmaları, başarılı olanların atamaları, kadrolu öğretmenlik, öğretmenlerin yer değişiklikleri ve kariyer basamaklarında ilerlemelerine yönelik düzenlemelerin kanun teklifinde yer aldığını açıkladı.

Güler, öğretmenlere karşı görevleri esnasında işlenen suçların cezalarının artırılacağını, bu suçlar arasında kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamakta direnme suçlarının yer aldığını ve bu cezaların yarı oranında artırılacağını belirtti. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu’nun 51. maddesinde düzenlenen hapis cezasının ertelenmesi hükümlerinin uygulanmaması yönünde düzenleme yapılacağını söyledi.

Hazırlık eğitim süresi boyunca öğretmen adaylarına ödeme yapılacağını ve bu sürenin en uzun haliyle 14 ay, en kısa haliyle 10 ay olacağını açıklayan Güler, eğitim fakülteleri mezunları için bu sürenin 3 dönem olacağını ve en az 30 hafta, en çok 42 hafta olarak belirlenebileceğini belirtti.

Eğitim fakülteleri varken Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasına neden ihtiyaç duyulduğunu açıklayan Güler, Türkiye’de öğretmen yetiştirme konusunda tek bir model bulunmadığını ve farklı fakültelerden mezun olan öğretmen adaylarının da bu akademi aracılığıyla eğitileceğini ifade etti.

Öğretmenlik mesleğinin kariyer basamakları olan öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları için yazılı sınavın kaldırıldığını, mesleki çalışmaların kaldırıldığını, uzman öğretmenlik unvanı için en az 10 yıl öğretmenlik, başöğretmenlik unvanı için en az 10 yıl uzman öğretmenlik şartının getirildiğini belirten Güler, kanun yürürlüğe girdiğinde 20 yıllık çalışma süresini tamamlayanların doğrudan başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabileceğini söyledi.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.