Merkez Bankası faizi ne kadar artırır? Merkez Bankası faiz kararı piyasaları ikiye böldü!

Merkez Bankası faizi ne kadar artırır? Merkez Bankası faiz kararı tahminlerine göre piyasalar ikiye bölünmüş durumda. Merkez Bankası politika faizi uzman tahminlerine göre, 100 baz puandan 750 baz puana kadar geniş bir beklenti var. İşte Merkez Bankası faiz kararı yorumları..

Merkez Bankası faizi ne kadar artırır? Merkez Bankası faiz kararı piyasaları ikiye böldü!
Yayınlama: 19.09.2023
A+
A-

Merkez Bankası faiz kararı tahminleri piyasayı ikiye böldü. Merkez Bankası faizi ne kadar artırır? sorusuna yanıt veren piyasa uzmanları iki farklı görüşe sahip. Ağustos ayında 750 baz puanlık şahin bir tavır sergileyen Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25’e yükselmişti. Eylül ayında da Merkez Bankası’nın faizleri artıracağı kesin ancak ‘ne kadar?’ sorusu tartışmalı. 

Şahin duruş bitti mi?

Piyasa uzmanlarının bir kısmı Merkez Bankası’nın hızlı yükseliş hamlesinin tek seferlik olduğu görüşünde. Geçen ay faizleri hızla yükselten Merkez Bankası, bu aydan itibaren daha güvercin politikalar izleyecek. Bir grup piyasa uzmanına göre, Merkez Bankası Eylül ayında faizi 100 yada 200 baz puan gibi sembolik değerlerde yükseltecek.

Merkez Bankası faizleri hızla yükseltmeli

Diğer gruptaki piyasa uzmanları ise Merkez Bankası’nın piyasa verilerini ve enflasyon, dolarizasyon ve bozulan fiyatlandırmayı dikkate alarak piyasanın ihtiyacı olan faiz artışını yapacağı görüşünde. Burada piyasa uzmanları Merkez Bankası’nın 500 ila 750 baz puan arasında faiz artışına gitmesi gerektiği görüşünde. 

Merkez Bankası’nın faiz kararı kadar yayınlayacağı metin de önemli!

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül, dün katıldığı bir televizyon programında Merkez Bankası’nın faiz kararını ve piyasa beklentilerini değrelendirdi. 

Özlem Derici Şengül, Merkez Bankası’nın sadeleştirme adımları, Kur Korumalı Mevduat-KKM’den çıkış için attığı adımları hatırlatarak, 21 Eylül Perşembe günü açıklanacak olan faiz kararıyla birlikte Para Politikaları Kurulu-PPK’nın toplantı metnindeki mesajların da çok önemli olduğunu vurguladı.

Şengül, “Sadeleşme isteniyor ama bir yandan da dolarizasyona da izin vermeyecek şekilde liralaşmayı gerçek anlamada yaratması gerekiyor.
Bu da ince ayarlar yapmayı gerekli kılıyor. Önümüzdeki dönemde faizler aratacağından TL mevduata geçişin hızlanması ve KKM’yi sonlandırma adımlarının artması gerekiyor. Bu çerçevede açıklama metni faiz kararından daha önemli olacak” diye konuştu. 

Merkez Bankası’nın kuvvetli adımlar atmasını bekliyorum!

Şengül, Merkez Bankası faiz kararına ilişkin kişisel beklentisinin ‘kuvvetli adımlar’ atması yönünde olduğunu açıkladı ve şöyle devam etti:

“Yüzde 9’un üzerinde üst üste enflasyon gördük. Önümüzdeki aylarda yüzde 9 olmasa da yüksek enflasyon görmeyi sürdüreceğiz. Çünkü kur geçişkenliği devam ediyor. Kararların gecikmeli etkileri sürüyor. Fiyatlamada davranış bozulmaları sürüyor. Ki en zorlu konu bu. 

Enflsayon gerçekleşmeleri yıl sonu yüzde 58 olarak açıklamıştı. Ancak piyasa beklentileri yine yükseldi ve 65’leri gördü. Merkez Bankası’nın da piyasa beklentilerindeki bozulma nedeniyle kuvvetli adımlar atmaya itecektir.”

750 baz puanlık artış beni şaşırtır!

Şengül, Merkez Bankası’nın eylül ayında bir önceki ayda yaptığı gibi 750 baz puanlık bir artış yapmayacağı öngörüsünde bulundu ve ekledi: “7,5 puanlık bir artış beni şaşırtır. Ancak enflasyonla mücadelede kararlılık adına etkili olur.”

500 puanlık faiz artışı ve yıl sonunda yüzde 40 politika faizi

Şengül, Merkez Bankası faizi ne kadar artırır? sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“500 baz puanlık ve yıl sonunda yüzde 40 olarak kalacağını düşünüyorum. Yüzde 40 yılsonu politika faizini tutması makul karşılanır. 500 baz puanlık Eylül artışı sonrasıdaki aylarda 250 baz puanlık artışlarla devam edebilir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.