Marmara’da müsilaj tehlikesi yeniden mi başlıyor? Numuneler TÜBİTAK’a gönderildi

Marmara Denizi’nin doğu ucunda yer alan İzmit Körfezi’nin Başiskele ilçesindeki Seymen Sahili’nde denizde parça parça beyaz tabakalar görüldü. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, bu tabakaların müsilaj olabileceği şüphesiyle numune aldı. Numuneler, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından incelenecek.

Marmara’da müsilaj tehlikesi yeniden mi başlıyor? Numuneler TÜBİTAK’a gönderildi
Yayınlama: 15.06.2024
A+
A-

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, görülen tabakalardan numune alarak TÜBİTAK-MAM’a gönderdi. Ekipler, Seymen Sahili’ndeki durumu titizlikle inceledi ve beyaz tabakaların müsilaj olma ihtimalini değerlendirdi.

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumunun devam edip etmediği konusunda açıklamalarda bulundu. Ergül, müsilaj tehlikesinin devam ettiğini belirterek, “Bu durum bir süreçtir ve kapsamlı tedbirlerle müsilaj tehlikesi giderilebilir,” dedi.

Prof. Dr. Ergül, Başiskele ilçesindeki Seymen Sahili’nde görülen tabakalar hakkında şunları söyledi: “Marmara Denizi’nde yer yer rastladığımız müsilaj oluşumları ve birikimleri henüz çok yoğun halde değiller. Muhtemelen akıntıların sürüklediği ve yoğunlaştırdığı birikimlerdir. Fizikokimyasal koşulların uygun olması lazım, atmosferik koşulların, hava ve su sıcaklığının uygun olması lazım. Çok sıcağı sevmiyorlar, dolayısıyla yaz mevsiminde azalmalarını bekleriz. Ancak Marmara Denizi potansiyel olarak bu üretimi yapabilecek hammaddeyi taşıyor.”

Ergül, Marmara Denizi’nin etrafında yaklaşık 25 milyon insanın yaşadığını ve bu insanların atıklarının yanı sıra tarımsal ve endüstriyel atıkların da denize deşarj edildiğini vurguladı. “Marmara, bu atık yükünü kaldırmakta zorlanıyor. 2021’de yaşanan müsilaj oluşumunda bunu bariz bir şekilde gördük. İyileştirmeyle ilgili mücadelelere herkesin destek olması gerekiyor,” dedi.

TÜBİTAK-MAM tarafından yapılacak analizlerin sonuçları, bölgedeki beyaz tabakaların müsilaj olup olmadığını belirleyecek. Bölgedeki durumun izlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması, Marmara Denizi’nin sağlığı için kritik önem taşıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.