Akdeniz’de kimya rüzgarı: AKMİB, ihracat liderliğini sürdürüyor

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 31 artışla 3,85 milyar dolar ihracat değerine ulaştıklarını belirtti.

Akdeniz’de kimya rüzgarı: AKMİB, ihracat liderliğini sürdürüyor
Yayınlama: 02.10.2024
Düzenleme: 01.10.2024 12:20
A+
A-

AKMİB’in Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne (AKİB) bağlı 8 Birlik arasında ihracat lideri olmayı sürdürdüğünü vurgulayan Başkan Saadettin Çağan, 8 aylık süreçte en yüksek ihracat değerlerine Hollanda, ABD ve Mısır pazarlarında ulaştıklarını, ihracat hacminde en güçlü artışları Slovenya, Mısır ve Malta pazarlarında yakaladıklarını belirtti. Başkan Çağan, söz konusu dönemde Adana’nın kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatının 352,7 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini kaydetti.

“Akdeniz’in ihracatına yüzde 38,13 oranında destek verdik”

Petrokimya, plastik, boya, kauçuk, temizlik ürünleri, kozmetik, ilaç, gübre, organik ve anorganik kimyasallar, medikal ürünler ile geniş alt sektör yelpazesine sahip kimya sektörünün yılın 8 ayında AKİB’in 11,29 milyar dolarlık ihracatına yüzde 38,13 oranında destek verdiğini kaydeden Başkan Saadettin Çağan, “Küresel arenadaki başarılarımızın devamı için özellikle akaryakıt ve elektrik tüketiminde fiyat artışlarının önüne geçilmesini bekliyoruz. Küresel kriz ortamında kolay ulaşılabilir uygun maliyetli finansman ve nakit akışının sağlanmasıyla öngörülebilir bir ortamın oluşturulması sektörümüzün rekabet gücünü daha da artıracaktır.” dedi.

“Slovenya’ya ihracatımızı 564 kat artırdık”

2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde AKMİB’in ihracatını ürün gruplarına göre ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Saadettin Çağan, şunları söyledi: “Birliğimiz, yılın 8 ayında mineral yakıtlar ve mineral yağlarda 2,51 milyar dolar, plastikler ve mamullerinde 391,6 milyon dolar, anorganik kimyasallarda 239,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde AKMİB’in ihracat hacminde en güçlü performansı sergilediği ürün grubu yüzde 57 artış ile mineral yakıtlar ve mineral yağlar oldu. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde ise Hollanda, ABD ve Mısır ilk üç sırayı oluşturdu. Mısır’a yüzde 46 artışla 481,6 milyon dolar, ABD’ye 120 artışla 293,9 milyon dolar, Mısır’a yüzde 289 artışla 290,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracat hacminde en güçlü ivmelenmeyi Slovenya pazarında elde ettik. Bu ülkede yüzde 56 bin 397 artışla 179,5 milyon dolar dış satıma imza attık. İkinci sırada yüzde 289 artış ve 290,9 milyon dolar değer ile Mısır, üçüncü sırada yüzde 251 artış ve 139,8 milyon dolar değer ile Malta yer aldı.”

“Akdeniz’deki büyük ölçekli yatırımlar küresel ticarette dinamikleri Türkiye lehine değiştirecek”

Akdeniz bölgesinde hava yolu taşımacılığında yeni bir döneme girildiğini, konteyner liman projesi konusunda da müjdeli haberler verildiğini anımsatan Başkan Saadettin Çağan, bu yatırımların Türk kimya endüstrisine çok yönlü faydalar sağlayacağını söyledi. Akdeniz Bölgesi’nin yakın gelecekte küresel ticarette dinamikleri Türkiye lehine değiştireceğine işaret eden Başkan Saadettin Çağan, petrokimya ve kimya endüstrisinde büyük ölçekli yatırımların kümelendiği Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi ve Adana Kimya Organize Sanayi Bölgesi’nin hemen yakınında Adana Ana Konteyner Limanı’nın yapımına onay verilmesinden de büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Mersin’in Tarsus ilçesinde hizmet vermeye başlayan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın Türkiye’nin kargoda ikinci büyük HUB’ı ve Orta Doğu’ya açılan kapısı olacağını belirten Başkan Saadettin Çağan, “Çukurova Uluslararası Havalimanı’ndan daha hızlı ve etkin bir şekilde mal taşınacak, yerel işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonu kolaylaşacak, bu da bölgemizdeki işletmelerin daha geniş pazarlara açılmasını ve ihracat potansiyellerini artırmasını sağlayacaktır.” diye konuştu.

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.