Kurdaki makas ihracatı giderek artıyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Kur ve enflasyon arasındaki farkın açık kaldığı her an, ihracatımızın aleyhine, ithalatın lehine işliyor. Açılan fark eninde sonunda kapanıyor” dedi.

Kurdaki makas ihracatı giderek artıyor
Yayınlama: 13.07.2024
A+
A-

Son bir yılda TÜİK ve İTO fiyat endekslerinin ortalaması yüzde 66 iken, dolar-euro sepet kurdaki artış oranı sadece yüzde 25,2 düzeyinde. Bu, yüzde 40’ın üzerinde bir fark demek. Avdagiç, enflasyonla mücadelede yılın ilk yarısını geride bırakarak deflasyonist sürecin kapısının aralandığını belirtti.

TÜFE ve ÜFE artış oranları

Avdagiç, “TÜFE’deki yıllık artış oranı yüzde 71,6, ÜFE’de ise yüzde 50,09. Odamızın açıkladığı fiyat endekslerinde Ücretliler Geçinme Endeksi yüzde 82,14, Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise yüzde 60,49 arttı. Son bir yılda TÜİK ve İTO endekslerinin ortalaması yüzde 66 iken, dolar-euro sepet kurdaki artış oranı sadece yüzde 25,2 düzeyinde. Bu, yüzde 40’ın üzerinde bir fark. Hem dış ticaretimiz hem de iç piyasamız için denge bozucu bir makas görüyoruz. Kur ile enflasyon arasındaki korelasyonun zayıflamamasına dikkat etmeliyiz, aksi halde ekonomimiz için olumsuz sonuçlar doğabilir” dedi.

Avdagiç, kur ve enflasyon arasındaki farkın açık kaldığı her an ihracatın aleyhine, ithalatın lehine işlediğini belirterek, “Kur ve enflasyon arasında açılan fark eninde sonunda kapanıyor. Bu sürecin kontrolünü elimizde tutmamız ve sürdürülebilir kılmamız çok önemli. Bu bağ kopuk kalırsa, yılın ikinci yarısında ihracatta kalıcı düşüş, ithalatta ise hızlı artış devreye girebilir. Bu nedenle ekonomi yönetimimizin bu konuya hassasiyetle yaklaşmasını bekliyoruz” dedi.

Cari açık verileri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Mayıs 2024’te cari işlemler hesabı 1 milyar 235 milyon dolar açık verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, mayısta 4 milyar 199 milyon dolar oldu. Bu dönemde hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 4 milyar 724 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise 3 milyar 915 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Cari açığın milli gelire oranı 2023 sonu milli geliri dikkate alındığında yaklaşık yüzde 2,25’e indi. Mayıs ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı 361 milyon dolar, portföy yatırımlarında ise 5 milyar 637 milyon dolarlık net giriş oldu.

Resmi rezervlerde mayısta 17 milyar 593 milyon dolarlık net artış oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını ülkemize daha fazla çekerek cari açığın finansman kalitesini ve rezervlerimizi artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık cari açığın mayısta 25,2 milyar dolarla Haziran 2022’den sonraki en düşük seviyesine gerilediğini ifade etti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mayıs 2024’te cari işlemler açığının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 84,1 azaldığını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.