Kurbanlık canlı kg fiyatları 2024 kaç para oldu? Büyükbaş dana, inek, öküz hisse fiyatı

Kurban bayramı için geri sayım başladı, bu sene kurban bayramı 16 Haziran pazar günü başlıyor. Kurbanlık çadırları bir bir kurulmaya sıkı kurbanlık pazarlıkları da yapılmaya...

Kurbanlık canlı kg fiyatları 2024 kaç para oldu? Büyükbaş dana, inek, öküz hisse fiyatı
Yayınlama: 10.05.2024
A+
A-

Kurban bayramı için geri sayım başladı, bu sene kurban bayramı 16 Haziran pazar günü başlıyor. Kurbanlık çadırları bir bir kurulmaya sıkı kurbanlık pazarlıkları da yapılmaya başladı. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaş ise kurbanlık fiyatlarını araştırmaya başladı. Bu sene kurbanlık büyükbaş fiyatları ortalama 80 bin liradan başlıyor. 160 bin lirayı bulan kurbanlık fiyatlarını da kurbanlık pazarlarında görmek mümkün.

İstanbul’da kurbanlık fiyatları 2024 ne kadar?

2024 yılında artan et fiyatları nedeniyle kurbanlık fiyatları da geçen yıla göre bir hayli artış gösterdi.

Buna göre; İstanbul’da ortalama büyükbaş bir hayvanın 80 bin ile 160 bin TL arasında, küçükbaş kurbanlığın ise 7 bin ile 18 bin TL arasında satılması bekleniyor. İstanbul’da ortalama büyükbaş bir hayvanın canlı kilogram fiyatının 280 ila 340 TL arasında, küçükbaşın ise 250 ila 300 TL arasında olacağı düşünülüyor.

Hisse fiyatlarının ise küçükbaşta 13-20 bin TL arasında, büyükbaşlarda ise 20-30 bin TL arasında olması bekleniyor.

Kurbanlık Hayvanda Sağlık Kriterleri Nelerdir?

Kurbanlık hayvanda aranması gereken sağlık kriterlerini sıralayan Doç. Dr. Erat, “Kurbanlık hayvanın davranış, yürüyüş, vücut yapısı ve şekli normal, tüyleri düzgün ve parlak, gözlerinde canlı bir bakış olması, geviş getirmesi ve solunumunun düzgün olması gerekir. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar kurban edilemez. Hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı olması, topal olması, hafif hasta olması, bir kulağın delik veya yırtılmış olması hayvanların kurban olarak kesilmesine mani değildir. Gelişmesini tamamlamamış veya etleri olgunlaşmamış çok genç hayvanlar, gebe hayvanlar, bir hafta önce doğum yapmış hayvanlar, vücut sıcaklığı çok yüksek olan hayvanların (sığır ve koyunda 40,5° ve üzeri) yasal olarak kesilmeleri yasaktır” dedi.

Hangi hayvandan kurban olmaz

Bir veya iki gözü kör, çok zayıf, kesileceği yere gitmeye kudreti olmayan, yani hiç yürüyemeyen hayvanları kurban etmek câiz olmaz.

Koyun veya keçinin bir memesi; sığır ve devenin iki memesi kopmuş veya kurumuş olsa, kurban edilmesi câiz olmaz. Ancak yavrusunu emzirebilirse câiz olur.

Dişsiz hayvanı kurban etmek câiz değildir. Eğer dişlerinin çoğu var ise kerâhetle câizdir. Lâkin dişsiz hayvan, dişli hayvan gibi yayılıp karnını doyurur ise câiz olur.

Kuyruğu kesilmiş veya doğuştan kuyruğu olmayan hayvan, kurban olmaz.

Deli hayvan, karnını doyuramazsa kurban etmek câiz olmaz.

Ölmek üzere olan hayvanı kurban etmek câiz olmaz.

Kulağının biri, dibinden kesilen yahut doğduğunda bir kulağı olmayan veya boynuzlarından biri veya ikisi kökünden kırılmış olan veya burnu kesik olan hayvanı kurban etmek câiz olmaz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.