Kedi ve köpekleri olanlar dikkat! Diş sağlıklarını hafife almayın…

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, evcil hayvanların ağız sağlığıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. “Sağlıklı ağız, sağlıklı ve uzun bir ömür demektir” diyen Çelikten, diş hastalıklarının zamanla böbrek rahatsızlıklarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Kedi ve köpekleri olanlar dikkat! Diş sağlıklarını hafife almayın…
Yayınlama: 10.07.2024
Düzenleme: 11.07.2024 16:27
A+
A-

Kediler ve köpekler de insanlar gibi düzenli ağız bakımına ihtiyaç duyarlar. Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten’in verdiği bilgiye göre, ağız sağlığı evcil hayvanların genel sağlık durumlarının bir göstergesi olabilir.

Kedi ve köpeklerde diş ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Çelikten, ağız ve diş sağlığını korumak için düzenli bakım yapmanın önemine vurgu yaptı.

“Küçük dostunuzun ağzında koku fark ederseniz, bu durumu çok bekletmeden çözmeye odaklanın” uyarısında bulunan Uğur Selin Çelikten, “Sağlıklı ağız, sağlıklı ve uzun bir ömür demektir. Diş hastalıkları, böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca tedavi ne kadar ertelenirse, küçük dostunuzun o kadar diş kaybetme ihtimali artar. Ağız sağlığı aynı organ yetmezliği kadar önemsenmesi gereken bir durumdur” dedi.

Kedi ve Köpeklerde Diş Sağlığı İçin Altın Tavsiyeler:

  1. Uygun Fırça ve Macun Seçimi: Kedi ve köpeklerin diş bakımı için en temel tavsiye dişlerinin düzenli olarak fırçalanmasıdır. Her ne kadar kuru mama diş fırçalama etkisi yapıyor gibi gözükse de diş etlerine ve arkadaki dişlere diş fırçalamanın verdiği mekanik hijyeni sağlamamaktadır. Kediler ve köpekler için özel olarak üretilmiş diş fırçaları ve diş macunları kullanılmalıdır. İnsan diş macunları onlar için zararlı olabilir.
  2. Diş Fırçalama Alışkanlığı: Kedi/köpeğinizin diş etleri bir miktar kanayabilir, bu normaldir. Eğer dişlerinde ve diş etlerinde sağlık sorunu yoksa, bu zamanla geçecektir. Diş fırçalama alışkanlığı erken yaşta kazanılmalıdır.
  3. Diş Taşı Oluşumuna Dikkat: Kediler gingivit ve stomatit gibi diş eti hastalıklarına, köpekler ise diş taşı oluşumuna yatkındır. Bu durumda düzenli veteriner kontrolleri önemlidir.
  4. Solüsyonlar ve Diğer Ürünler: Suya katılan diş taşı önleyici olduğu iddia edilen solüsyonlar ne diş taşını önler ne de diş eti hastalıklarını iyileştirir. Diş sağlığı için en etkili yöntem düzenli diş fırçalamadır.
  5. Ağız Kokusu: Kedi veya köpeğinizde ağız kokusu fark ederseniz, bu durumda hemen veteriner hekime danışmalısınız. Ağız kokusu genellikle diş veya diş eti sorunlarının belirtisi olabilir.

Uğur Selin Çelikten, veteriner hekim olarak diş sağlığı ve diş cerrahisi konularında özel eğitimler aldığını ve bu alanda uzmanlaştığını belirtti. Evcil hayvanların diş sağlığı konusunda bilinçli olunması gerektiğini vurgulayan Çelikten, bu konuda sahiplerin düzenli kontroller ve doğru bakım yöntemlerine önem vermesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.