Karaman Ticaret Borsası, lisanslı depolarıyla kazancı artırıyor

Bisküvinin başkenti Karaman’da Türk tarımına ve tarıma dayalı sanayinin gelişimine 40 yılı aşkın süredir destek veren Karaman Ticaret Borsası, 2023 yılında 56,6 milyar TL işlem hacmine ulaşırken 32 bin ton ürün depolama kapasitesine sahip tesisiyle lisanslı depoculuk hizmetlerinde ürün güvenliği ve kalitesi konusunda önemli rol oynuyor.

Karaman Ticaret Borsası, lisanslı depolarıyla kazancı artırıyor
Yayınlama: 20.08.2024
A+
A-

Karaman Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Çavaş, 11 Eylül 2022 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayan Karaman Ticaret Borsası Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) ortağı ve acentesi olarak faaliyet gösterdiğini, 8 büyük silo, 4 konik silo, mısır kurutma tesisi, idari bina ve laboratuvardan oluşan komplekste bölge çiftçisine ve sanayicisine çok yönlü faydalar sağladıklarını belirtti.

“Tarım ürünlerinin ticaretini ve finansmanını kolaylaştırıyoruz”

Karaman Ticaret Borsası’nın 2010 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Akderitasyon Belgesi’ne sahip olduğunu, hizmet kalitesini TSE EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi ve TS ISO 10002:2018 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi tescillediğini kaydeden Başkan Ekrem Çavaş, “Yurt genelinde büyük bir işlem hacmine sahip Borsamız, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlem faaliyetlerini yürütüyor. Tarımsal emtia işlem piyasasına hız ve derinlik kazandırıyor. Elektronik ürün senedi alım- satım piyasasında yeni bir dönemi başlatan Borsa Konya Ürün Piyasası Aracı Kurumu A.Ş. (ÜPAK) ile ortaklık kuran Borsamız, tarım ürünlerinin ticaret ve finansmanını kolaylaştırmak, sürdürülebilir bir büyüme ile gelişimine katkı sağlama amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.” dedi.

“Üye odaklı hizmet anlayışıyla çok yönlü çalışmalar yapıyoruz”

Karaman Ticaret Borsası’nın üye odaklı hizmet anlayışını benimsediğini vurgulayan Başkan Ekrem Çavaş, “Borsamız, hububat ürünlerinin fiziksel ve kimyasal analizlerinin yapıldığı laboratuvarı, araçların tartımının yapıldığı kantarı, alıcı ve satıcının buluştuğu satış salonu ve tescil hizmetlerinin yanı sıra, tarım fuarlarına katılıyor toplu yemek organizasyonları, paydaşlarımız ile yapılan indirimli protokol anlaşmaları, lobi faaliyetleri, üye eğitimleri ve Mevlâna Kalkınma Ajansı ile teknik destek kapsamında ortak yürütülerek tamamlanan ve halihazırda devam eden proje çalışmalarımız ile hizmet vermeye devam ediyor.” diye konuştu.

“Dünya genelinde 160’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz”

Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü özelinde, katma değeri yüksek bisküvi, kek, kraker ve benzeri ürünlerin üretiminde Türkiye ekonomisine büyük destek verdiğinin altını çizen Başkan Ekrem Çavaş, şunları söyledi: “Bisküvi üretiminde Karaman özel bir konumda bulunuyor. 1960’lı yıllarda küçük işletmelerle başlayan bisküvi üretimi, 1990’lı yıllardan itibaren yüksek üretim kapasiteli fabrikaların faaliyete geçirilmesiyle kentimizin gelişiminde lokomotif rol oynamaya başladı. Öz sermayelerini kullanarak işletmelerini geliştiren, yeni tesisler kuran sanayicilerimiz, yıllar içinde hem iç pazarda hem de yurt dışına yaptıkları ihracatla ilimizi söz sahibi konuma getirdi. Günümüzde Karaman ilimiz, dünya genelinde 160’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Karaman, bisküvi, çikolata, kek, gofret gibi unlu ve şekerli gıda üretiminde yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın önde gelen merkezlerinden biri durumundadır. Sektördeki firmalarımızda her sene uluslararası sahada kalite ödülü alıyor. Karaman fırın ürünleri ihracatında yaklaşık yüzde 12 pay ile Türkiye’de ilk 3 il arasında, kakao, çikolata ve şekerleme ihracatında ise önde gelen iller arasında bulunuyor.”

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.