Hisse geri alımı ne demek?

Borsa yatırımcıların sık sık karşılaştıkları bir terim olan ‘hisse geri alımı’ ne demek? sorusunun yanıtını detaylı bir haberle sizler için hazırladık. Hisse geri alımı iyi mi kötü mü, hisse geri alımı neden yapılır, hisse geri alımı hisse senedi fiyatlarını nasıl etkiler? sorularının yanıtlarını haberimizden okuyabilirsiniz.

Hisse geri alımı ne demek?
Yayınlama: 18.11.2023
A+
A-

Borsa dünyasında sık kullanılan terimlerden biri olan ‘hisse geri alımı’nın tüm detaylarını referanstürk olarak sizler için derledik. Haberimizden hisse geri alımıyla ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz. Gelin hisse geri alımı ne demek, neden yapılır? sorularının yanıtlarıyla başlayalım…

Hisse geri alım ne demek?

Hisse geri alımı olarak da bilinen geri satın alma , bir şirketin açık piyasada mevcut hisse sayısını azaltmak için kendi tedavüldeki hisselerini satın almasıdır.

Şirketler, arzı azaltarak mevcut hisselerin değerini artırmak veya diğer hissedarların kontrol hissesini almasını engellemek gibi çeşitli nedenlerle hisseleri geri satın alır.

Hisse geri alımı neden yapılır?

-Geri alım, bir şirketin borsada kendi hisselerini satın almasıdır.

-Geri satın alma, mevcut hisse sayısını azaltır, böylece hisse başına kazanç (pozitif) artar ve çoğu zaman hisse senedinin değeri artar. 

-Hisse geri alımı yatırımcılara işletmenin acil durumlar için yeterli nakde sahip olduğunu ve ekonomik sıkıntı olasılığının düşük olduğunu gösterebilir.

Geri alım, şirketlerin kendilerine yatırım yapmalarına olanak tanır. Piyasada bulunan hisse senedi sayısının azaltılması, yatırımcıların sahip olduğu hisselerin oranını artırır.Bir şirket, hisselerinin değerinin düşük olduğunu hissedebilir ve yatırımcılara getiri sağlamak için geri alım yapabilir.

Geri alım sonrası hisse fiyatları ne olur?

Şirket mevcut operasyonlarında iyimser olduğundan, geri satın alma, hissenin tahsis ettiği kazanç oranını da artırıyor. Aynı fiyat-kazanç (F/K) oranı korunursa bu durum hisse senedi fiyatını artıracaktır.

Hisse geri alımı, mevcut hisselerin sayısını azaltarak her birinin şirketin daha büyük bir yüzdesine sahip olmasını sağlar. Hisse senedinin hisse başına kazancı (EPS), fiyat/kazanç oranı (F/K) azalırken veya hisse senedi fiyatı artarken  artar  Hisse geri alımı, yatırımcılara işletmenin acil durumlar için yeterli nakde sahip olduğunu ve ekonomik sıkıntı olasılığının düşük olduğunu gösterir.

Geri alımın bir diğer nedeni ise tazminat amaçlıdır. Şirketler genellikle çalışanlarına ve yönetimlerine hisse senedi ödülleri ve hisse senedi opsiyonları verir. Ödüller ve seçenekler sunmak için şirketler hisseleri geri satın alır ve bunları çalışanlara ve yönetime verir. Bu, mevcut hissedarların sulandırılmasının önlenmesine yardımcı olur.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.