Goldman Sachs: Petrol fiyatları yapay zeka sayesinde düşecek

Goldman Sachs’a göre yapay zeka gelecek 10 yılda petrol fiyatlarını düşürecek.

Goldman Sachs: Petrol fiyatları yapay zeka sayesinde düşecek
Yayınlama: 04.09.2024
Düzenleme: 04.09.2024 19:02
A+
A-

Yapay zekanın birçok alanda maliyetleri ve fiyatları düşürmesi bekleniyor. Öngörüler, enerji alanında da fiyatların düşeceğini söylüyor.

Goldman Sachs analistleri, yapay zeka patlamasının, teknoloji güç talebini artırırken petrol fiyatlarını düşürebileceğini öne sürüyor.

Enerji fiyatlarının yükseleceği tahminiyle çelişiyor

Insider’dan Kelly Cloonan’ın haberine göre, analistler, yapay zekanın gelişmiş lojistik yeteneklerine ve petrol geri kazanımındaki artışa işaret ediyor ve bunun gelecek on yıl ve ötesinde petrol arzını artırabileceğini ve fiyatları düşürebileceğini belirtiyor.

Bu tahmin, yapay zekaya olan talebin veri merkezleri için daha fazla güç gerektirmesiyle enerji fiyatlarının yükseleceği tahminleriyle çelişiyor. Analistler, paylaştıkları araştırma notunda, “Yapay zekanın enerji ve metaller üzerindeki etkisine ilişkin tartışma, beklenen güç talebi artışı göz önüne alındığında çoğunlukla talep tarafına odaklandı. Ancak, yapay zekanın önümüzdeki on yılda petrol arzını iki ana kanaldan artırarak petrol fiyatlarını etkileyebileceğini düşünüyoruz” diye yazıyor.

Lojistik ve kaynak tahsisi

Analistler öncelikle yapay zekanın lojistik ve kaynak tahsisini iyileştirerek petrol üretim maliyetlerini düşürme potansiyeline işaret ediyor. Bunun için Kuzey Dakota’daki petrol kulelerini örnek gösteren analistler, bu bölgedeki bir petrol şirketinin yapay zeka destekli otomatik sondaj kullanımı sayesinde sondaj süresini yüzde 30 oranında azalttığını hatırlatıyor.

Analistler, yüzde 25’lik bir üretkenlik artışı varsayımında, yapay zekayı benimseyen ve kullananların sonrası varil başına 5 dolar maliyet tasarrufu sağlayabileceğini tahmin ediyor.

Analistler, yapay zekanın ayrıca kurtarılabilir kaynakları da artırabileceğini, ABD’deki kurtarılan kaya petrolünde varsayımsal yüzde 10-20’lik bir artışla petrol rezervlerini yüzde 8 yüzde 20 aralığında veya 30 milyar varile kadar artırabileceğini söylüyor.

Arz kazanımları talebe ağır basıyor

Analistler, bu arz kazanımlarının talepteki olası herhangi bir artıştan çok daha ağır bastığının altını çiziyor ve “Yapay zeka daha fazla güce ihtiyaç duysa bile, petrolün günümüzde güç üretimi için bir enerji kaynağı olarak nadiren kullanılması nedeniyle bu talebin petrol talebini etkilemesi pek mümkün değil” diye yazıyor.

Bunun yerine, güç üretim talebinin muhtemelen güç ve doğal gaz piyasalarını artıracağını söyleyen analistler, yapay zeka ile ilgili petrol talebindeki herhangi bir artışın muhtemelen daha yüksek gelirlerden kaynaklanacağını ve bunun da fiyatları varil başına 2 dolar artırabileceğini tahmin ediyor.

Ancak analistler bu etkinin elektrikli araç benimsenmesinin ve daha düşük doğal gaz fiyatlarının petrol talebini ne kadar etkileyeceğiyle karşılaştırıldığında çok az olduğunun altını çiziyor ve petrol arzının ise yapay zeka kullanımıyla arttığına vurgu yapıyor.

Analistler, “Birlikte ele alındığında, yapay zekanın orta ila uzun vadede petrol fiyatlarına mütevazı bir net negatif etki yaratacağına inanıyoruz çünkü ‘yaklaşık 5 dolar/varil’lik maliyet eğrisinin olumsuz etkisi, talep tarafındaki ‘yaklaşık +1-2 dolar/varil’lik olumlu etkilerden daha ağır basacaktır” diyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.