Ekonomist Ahmet Akarlı: Önümüzdeki seneye kadar Merkez’in faiz indireceğini düşünmüyorum

Ekonomist Dr. Ahmet Akarlı, CNBC-e’nin canlı yayın konuğu oldu. Berfu Güven’in sorularını yanıtlayan Akarlı, piyasaları değerlendirdi.

Ekonomist Ahmet Akarlı: Önümüzdeki seneye kadar Merkez’in faiz indireceğini düşünmüyorum
Yayınlama: 27.08.2024
A+
A-

Fed’in bir sonraki toplantısında faiz indirimine ilişkin yorumlarını paylaşan Akarlı, “Bir sonraki Fed toplantısında 25 baz puanın daha muhtemel olduğu kanaatindeyim. 50 panik izlenimi verecektir. 25 ile başlayıp gerekli sözel uyarıları vereceklerdir” dedi ve güvercin bir Fed beklediğini söyledi.

Akarlı sözlerine şöyle devam etti:

“Son veriler daha derin bir yavaşlamanın başladığını gösteriyor. Faiz indirimleriyle birlikte olumsuz büyüme haberleri de alacağız. Gelişen piyasa ekonomileri için kur ve hisse senetleri açısından olumlu bir zaman değil.

Dolarda faizin inmesi Türkiye’ye yarar mı?

Yarama kısmını biraz daha 2025’te göreceğiz. Büyüme stresinin piyasadan çıkması lazım. ABD’de de yavaşlama derinleşiyor. O yüzden ihtiyatlı olmak lazım. Büyüme rahatlamadan gelişen piyasalara olan akınların daha ihtiyatlı olacağını düşünüyorum. Biraz sabretmekte fayda var. Genelde faiz indirimleri yüksek dış borçlu olan ülkeler ve finansman ihtiyacı olan ülkeler için olumludur. Türkiye de bu sınıfta olduğu için bundan istifade edecektir. Fonlama maliyetleri rahatlayacaktır ama tabii seçici ortamda Türkiye’nin de üzerine düşeni yapması lazım.

“Enflasyonda derinleşen bir yavaşlama olacak”

Para politikası Türkiye’de biraz gecikmeli de olsa doğru işler yaptı. Faiz oranını gerekli yerlere çekmeyi başardılar. Onun da etkisi ekonomi üzerinde görünüyor. Enflasyonda da derinleşen bir yavaşlama olacak. Dolayısıyla ekonomiyi yavaşlatma konusunda başarılı olunduğunu görüyoruz ama eksik olduğu unsurlar çok bariz. Maliye politikasında ne gerekli güçte ne gerekli kalitede önlemler alınabiliyor.

Türkiye için dört bacaklı bir çıpa gerektiğine dikkat çeken Akarlı “Vergi reformu, kamu ihale yasası değişmeli, bağımsız kurumlar güçlenmeli, bankacılığa stres testi gerekiyor” dedi.

“Programın yapısal, sosyal ve mali bacağının güçlenmesi gerekiyor”

Fitch’in not değerlendirmesi için gözler 6 Eylül’de. S&P ise değerlendirmesini 1 Kasım’da yayınlayacak. Akarlı, beklentilerini paylaştı:

“Türkiye’nin CDS primleri azaldı. Bir iki not artırma belki etkili olabilir ama esas önemli olan yatırım yapılabilir seviyesinin bir iki not altıdır. Oraya henüz gelmedik. Oraya gelmemiz için programın yapısal, sosyal ve mali bacağının güçlendirilmesi gerekiyor.

Türkiye’nin enflasyon konusunda sicili o kadar bozuk ki Merkez Bankası’nın son derece ihtiyatlı olmasında fayda var. Sabırlı davranması, faiz indirimini beklenenden geç ve zamanı geldiğinde de beklenenden daha aşamalı yapmasında fayda var. Şahin faiz indirimlerine gitmesinde büyük fayda var. Çünkü bir politika hatası yapmanın maliyeti o kadar büyük ki onu yapmamak daha rasyonel. Merkez’in açıklamalarında da böyle bir eğilim görüyorum. Son PPK bildirisi biraz daha güvercin bir ton taşıyordu. O da haklı. Ekonomideki yavaşlama derinleşiyor. Önümüzdeki seneye kadar da merkez bankasının kolay kolay faiz indirebileceğini düşünmüyorum. Piyasa 100 bekliyorsa 50 yapacaksınız ki süreci yönetmek daha kolay oldu.

“TL’nin dalgalanmasına izin vermek lazım”

TL’nin çok uzun süre iki yönlü volatilitesi öldürüldü. Dünya ekonomisinde muazzam dalgalanmalar oldu. Öyle günlerde TL’nin zayıflamasına izin vermek lazım. Döviz rezerviyle bunu absorbe etmeye gerek yok. Türkler alım mı yapıyor, herhangi bir sebepten, o dönemde TL’nin dalgalanmasına imkan vermek lazım. Ekonominin resesyona girdiği yerde kurun zayıflamasının enflasyon üzerindeki etkisi daha az olacaktır. Resesyondayken ekonomi, kurda birz daha volatilite tolere edilebilir.”

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.