Dünya Sağlık Örgütünden korkutan açıklama! Maymun çiçeği virüsü eskisinden daha hızlı yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, maymun çiçeği virüsünün (Mpox) eskisinden daha hızlı yayıldığını ve yüksek ölüm oranına sahip olduğunu belirtti. Harris, bu durumun özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklar için daha tehlikeli olduğunu vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütünden korkutan açıklama! Maymun çiçeği virüsü eskisinden daha hızlı yayılıyor
Yayınlama: 16.08.2024
Düzenleme: 16.08.2024 16:45
A+
A-

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen haftalık basın toplantısında konuşan Harris, “M çiçeği virüsü eskisinden daha hızlı yayılıyor ve yüksek ölüm oranına sahip” ifadesini kullandı. Harris, şu anda belirli bir tedavinin bulunmadığını ancak destekleyici tedavilerin kullanıldığını ve virüsün temas yoluyla yayıldığını belirtti. Bu nedenle hasta kişilerin temaslarına dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

Harris, İsveç’te bildirilen ilk M çiçeği vakasının takip sisteminin etkin olduğunu gösterdiğini belirterek, diğer ülkelerin de bu şeffaflığı takip etmeleri gerektiğini söyledi.

Acil Komite toplandı

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün uluslararası yayılma potansiyeli nedeniyle 14 Ağustos’ta DSÖ Acil Durum Komitesi’ni toplama kararı aldığını duyurdu. Toplantı sonrası Ghebreyesus, komitenin virüsün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu tavsiye ettiğini belirtti ve bu tavsiyeyi kabul etti.

Acil Durum ilan edildi

Afrika Birliği, Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etti.

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüsün bulaşma yolları arasında vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek yer alıyor. İlk belirtiler, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor ve genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar olarak kendini gösteriyor.

Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçirip birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.